«Συγγνώμη» για την ταλαιπωρία και το χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας από την αιφνιδιαστική προκήρυξη της απεργίας ζήτησε νωρίτερα ο πρόεδρος εργαζομένων ΗΣΑΠ Παναγιώτης Κοντογιάννης.

Όπως υποστήριξε η εξαγγελία της εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης για σήμερα Τετάρτη 21/09 ήταν ξαφνική γιατί «μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο», αλλά δεν εξήγησε γιατί έγινε την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα.

«Είναι λάθος, θα έπρεπε να την έχουμε εξαγγείλει νωρίτερα την απεργία απλώς συνέπεσε το Σαββατοκύριακο στο ενδιάμεσο»

Μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, είπε πως «Είναι λάθος, θα έπρεπε να την έχουμε εξαγγείλει νωρίτερα την απεργία απλώς συνέπεσε το Σαββατοκύριακο στο ενδιάμεσο και ίσως φταίει αυτό. Θα έπρεπε να προετοιμαστεί η κοινωνία, θα έπρεπε να ξέρουν οι άνθρωποι γιατί αφορά όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνω πόσο μπορεί να ταλαιπωρηθεί η κοινωνία, ζητάω συγνώμη από τους επιβάτες μας».

Ερωτηθείς ο κ.Κοντογιάννης γιατί δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας τόνισε «προσωπικό ασφαλείας υπάρχει, λέγεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας αυτό όπως προβλέπει ο νόμος έχουμε κάνει τη διαδικασία να το ορίσουμε δεν προκύπτει όμως, ένα σιδηρόδρομο είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον δουλέψεις εν μέρει.

Πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε, μας υποχρεώνει ο νόμος να διαθέτουμε το 1/3 των εργαζομένων ναι αλλά και να ανοίξουμε το 1/3 των σταθμών πώς θα το κάνουμε αυτό;

Εκτός αν θέλει ο υπουργός να απεργούν πχ οι άνθρωποι που δουλεύουν στις τεχνικές βάσεις και να δουλεύει όλη η υπόλοιπη κίνηση αυτό όμως δεν είναι απεργία. Έχουμε κάνει διαβούλευση και προσπαθήσαμε να βρούμε μια φόρμουλα πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, δεν προκύπτει γιατί μειώνοντας το προσωπικό στις θέσεις λειτουργίας της εταιρείες τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών μας ή παραβιάζεται η ασφάλεια σιδηροδρόμων και δεν επιτρέπεται να παραβιάζουμε τέτοια πρωτόκολλα».

ΣΤΑΣΥ: Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ

Παράλληλα ανέφερε πως είναι μια απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και αφορά το νόμο για τις ΔΕΚΟ, τις εταιρείες του υπερταμείου.

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις του και για αυτό το λόγο κάνουμε απεργία. Κάναμε κάποιες εταιρείες για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την κοινωνία, να προσφέρουμε κοινωνικό έργο τέτοιες είναι οι συγκοινωνίες αλλά είναι και άλλες εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και άλλες αυτές οι εταιρείες με αυτό το νόμο χάνουν εντελώς το δημόσιο χαρακτήρα τους, παύουν να είναι εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Σε ένα άρθρο μπορεί ο υπουργός οικονομικών να εκποιεί όποιο κομμάτι θέλει από αυτές τις εταιρείες χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αυτό που βασικά ενοχλεί και πρέπει να ενοχλεί όλη την κοινωνία είναι ότι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που μπαίνουνε, και ίσως σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να μπουν γιατί κάπως πρέπει να λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, στερούν από την κοινωνία το κοινωνικό αγαθό , την κοινωνική παροχή. Δεν μπορεί να έχεις μια κοινωνική πολιτική εφαρμόζοντας κριτήρια ιδιωτών κέρδους».

 

Διαβάστε ακόμη: