search

REAL ESTATE

Premia Properties: Αύξηση εσόδων κατά 61% στο 9μηνο 2022

Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο παρά το "ρευστό" περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί και από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Premia Properties: Αύξηση εσόδων και EBITDA στο 9μηνο 2023

Αύξηση εσόδων κατά 61%, διπλασιασμό λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) και τριπλασιασμό κερδοφορίας μετά φόρων, σε ενοποιημένη βάση πέτυχε η Premia Properties για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2022 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης κατά το εξεταζόμενο διάστημα πρόσθεσε 4 νέα ακίνητα, τριών φοιτητικών εστιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να περιλαμβάνει 31 ακίνητα και τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε € 229,0 εκατ.

Η Εταιρεία, μετά το Σεπτέμβριο 2022, ισχυροποίησε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της ολοκληρώνοντας συναλλαγές-ορόσημα όπως η απόκτηση των ακινήτων της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ και του ATHENS HEART.

Καταγράφει υψηλά συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους € 75,8 εκατ. και υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση με την Καθαρή Θέση του Ομίλου να διαμορφώνεται σε €134,6 εκατ. και τον καθαρό δανεισμό σε € 95,1 εκατ. Η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της Εταιρείας επιβεβαιώθηκε από την ICAP CRIF Α.Ε. η οποία τον Οκτώβριο 2022, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης, διατήρησε τη διαβάθμιση στην κλίμακα A.

Προοπτικές για το 2022

Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό καθώς εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις, την άνοδο των επιτοκίων καθώς και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αναγνωρίζοντας τις ανωτέρω προκλήσεις, η PREMIA συνεχίζει με συνέπεια το επενδυτικό της πρόγραμμα αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης και στη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της καθώς και στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει περαιτέρω ισχυροποίηση στους βασικούς κλάδους ενδιαφέροντος της όπως logistics, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και κτίρια κοινωνικών υποδομών, ενώ παράλληλα εισέρχεται με προσεκτικά βήματα σε νέους κλάδους, όπως σηματοδοτούν οι δύο τελευταίες συναλλαγές της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ και του ATHENS HEART.

Στόχος της Διοίκησης είναι η προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της PREMIA ποιοτικών ακινήτων με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, η επίτευξη υψηλών μισθωτικών αποδόσεων και η συνεργασία με φερέγγυους μισθωτές μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων. Παράλληλα, η Εταιρεία επιδιώκει την ενεργειακή αναβάθμιση επιλέξιμων υφιστάμενων ακινήτων της καθώς και την αξιοποίηση των προς ανάπτυξη ακινήτων που διαθέτει, έχοντας ήδη
κάνει το πρώτο βήμα με την πρόσφατη συμφωνία μίσθωσης με την Leroy Merlin στο ακίνητο της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Η PREMIA εκτιμά ότι είναι σε θέση να συνεχίσει ομαλά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου παραμένοντας σε τροχιά ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις

– Μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) 7,2%
– Μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) 6,8 έτη με περίπου 88% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού. Επιπλέον, η σύμβαση ΣΔΙΤ για τα δέκα (10) σχολεία έχει διάρκεια έως το 2041 με μέρος των εσόδων να ακολουθεί επίσης πληθωριστική αναπροσαρμογή,
– Καθαρός συντελεστής μόχλευσης (Net LTV) 42%, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 6,7 έτη και ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων (περίπου 57% του υφιστάμενου δανεισμού με σταθερό επιτόκιο 2,8%). Την 30.9.2022, το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού του Ομίλου ανερχόταν σε 2,75%.

Διαβάστε ακόμη: