search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλα από την αρχή στο deal της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων

Παράλληλα έχει φύγει από το πλάνο και η μετονομασία της τράπεζα σε Candia...

Παγκρήτια: Δεύτερο βήμα δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου, μετά την HSBC, ακολουθεί η Attica Bank

Σε νέα βάση θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων με τον τελευταίο λόγο να τον έχει ο νέος στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, η Thrivest Holdings των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.

Και έχει φύγει από το πλάνο το όνομα Candia…

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου με τον CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Αντώνη Βαρθολομαίο.

Η αγορά δεν εξεπλάγη από το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της αρχικής συμφωνίας, το αντίθετο μάλιστα.

Εξάλλου η συμφωνία για τη συνένωση της Παγκρήτιας με την Χανίων, είχε «κλειδώσει» τον Οκτώβριο του 2021, εποχή που ο τότε βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας το Lyctos Group συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα, έψαχνε τρόπους για τη «διάσωση» της Παγκρήτιας.

Βέβαια στη συνέχεια ήρθε το deal για την απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC και τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν.

Η συμφωνία -που προέβλεπε ότι για κάθε ένα μερίδιο της Τράπεζας Χανίων θα αντιστοιχούσαν 6 μετοχές της Παγκρήτιας-, θα συζητηθεί σε νέα βάση και κυρίως θα μετρήσει το «βάρος» που κουβαλάει η Τράπεζα Χανίων, που είναι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων της.

Συγκεκριμένα η Χανίων, σύμφωνα με τον απολογισμό του 2021 έχει χορηγήσεις 486,7 εκατ ευρω με τα 233,7 εκατ ευρώ, δηλαδή τα μισά σχεδόν δάνεια (ποσοστό 48%) ν είναι σε καθυστέρηση και μάλιστα τα 167 εκατ. ευρώ να είναι σε βαθύ κόκκινο, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετά κεφάλαια για την εξυγίανση της. Και αυτό είναι ένα δεδομένο που απασχολεί το νέο βασικό μέτοχο της Παγκρήτιας την Thrivest Holdings που κατέχει από τις 27 Οκτωβρίου το 32,5% της τράπεζας.

Στο μεταξύ χθες ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της AXIA Ventures, αναφέρθηκε στην υπόθεση της Παγκρήτιας όπως και της Attica Bank, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: Τόσο η Τράπεζα Αττικής όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα ολοκλήρωσαν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σημείωσε ότι η Τράπεζα Αττικής θα κάνει μία δεύτερη τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το κεφαλαιακό της σχέδιο, ενώ η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευτεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα. Στην πράξη, οι δύο τράπεζες θα κατέχουν πάνω από 2/3 του συνολικού ενεργητικού του τομέα των μικρότερων τραπεζών στην Ελλάδα, ο οποίος ήδη παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς συγκέντρωσης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Και ακόμα ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες από πολύ μικρές τράπεζες πέρα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια.

Διαβάστε ακόμη: