Την εκπόνηση έρευνας με θέμα «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων έναντι του πλημμυρικού κίνδυνου σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής» αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το Πράσινο Ταμείο.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από τον Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και στο σκεπτικό αναφέρεται ότι τα αλλεπάλληλα ακραία γεγονότα στην Ελλάδα, κυρίως πλημμυρών, τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζουν με τον πιο έντονο και επώδυνο τρόπο την ανάγκη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων που εκτίθενται στον πλημμυρικό κίνδυνο. Όπως είναι διεθνώς γνωστό η κλιματική αλλαγή εκτός των κεντρικών τιμών των υδρομετεωρολογικών μεταβλητών επηρεάζει και τα άκρα των αντίστοιχων κατανομών πιθανότητας με αποτέλεσμα να βιώνουμε περισσότερα ακραία γεγονότα πλημμυρών με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.

Περαιτέρω τονίζεται ότι όλοι οι υπερεθνικοί οργανισμοί και οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν την επιδείνωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα σε χώρες όπως αυτές της Μεσογείου. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες της Κλιματικής Αλλαγής και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα έναντι του πλημμυρικού κινδύνου πρωτίστως των πόλεων όπου το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό και ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών ιδιαίτερα μεγάλος.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή εκτός τον άλλων επιβάλλει την αναθεώρηση κανονισμών και πρακτικών που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία. Η αναθεώρηση αυτή αφορά:

  • Στην επανεξέταση και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες των κανονισμών μελέτης και εκτέλεσης των σχετικών υδραυλικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Στην επανεξέταση των στοιχείων και παραδοχών του νέου οικοδομικού κανονισμού που σχετίζονται με τη δόμηση πλησίον των ρεμάτων και του αιγιαλού.
  • Στην ένταξη συμπληρωματικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκτός αστικού ιστού, στις περιπτώσεις δημιουργίας και μεταφοράς πλημμύρας από λεκάνες απορροής εκτός του αστικού ιστού.
  • Σε διαμόρφωση προτάσεων δημιουργίας πρακτικών μεγάλης διηθητικότητας εντός του αστικού ιστού ως συμπληρωματικά μέτρα στα πολεοδομικά σχέδια.
  • Σε δημιουργία πλαισίου συμμετοχής των πολιτών με μικρά ιδιωτικά έργα προσωρινής συγκράτησης μέρους των πλημμυρικών ροών εντός των ιδιοκτησιών.

Από τα ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα θα προτείνει τις απαιτούμενες ώριμες αλλαγές που αναφέρονται στα θέματα 1 και 2, ενώ στα θέματα 3, 4 και 5 θα ετοιμάσει ότι απαιτείται για την προκήρυξη αντίστοιχων προγραμμάτων με δικαιούχους τους δήμους της χώρας, αλλά και τους πολίτες που θα καλύπτουν μια σειρά κριτηρίων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με χρόνο υλοποίησης 12 μήνες από την ανάρτηση της Σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ (6 μήνες για εκπόνηση παραδοτέων και 6 μήνες για διάδοση αποτελεσμάτων και εκπαίδευση).

Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για το ερευνητικό πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή συνολικά 434.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: