Το ψωμί είναι μία από τις πιο σταθερές αξίες στο καθημερινό τραπέζι, ένα τρόφιμο με ιστορία τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός. Από το στρογγυλό χωριάτικο καρβέλι μέχρι τη γαλλική μπαγκέτα, τη φοκάτσια και τα λεπτά ανατολίτικα πιτάκια, κάθε τόπος έχει τη δική του παράδοση, γεύση και τελετουργία. Πρόσφατα, η διεθνής γαστρονομική πλατφόρμα TasteAtlas δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 καλύτερα ψωμιά του κόσμου, αποκαλύπτοντας ποια κερδίζουν τις καρδιές των ανθρώπων διεθνώς.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε το ινδικό garlic butter naan, ένα από τα πιο εμβληματικά αρτοσκευάσματα της Ασίας. Ψήνεται παραδοσιακά σε πήλινο φούρνο tandoor και ξεχωρίζει για την μαλακή, ελαστική υφή του και το χαρακτηριστικό άρωμα σκόρδου και βουτύρου. Μόλις βγει από τον φούρνο, αλείφεται με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο σκόρδο, δημιουργώντας ένα ψωμί ιδανικό για να συνοδεύσει τα πικάντικα ινδικά κάρυ.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε επίσης ένα ινδικό ψωμί, το Amritsari kulcha — μια πίτα γεμιστή με πατάτες, κρεμμύδια, τυρί cottage και μπαχαρικά, που συνήθως γαρνίρεται με κόλιανδρο και κόκκινο τσίλι. Τρίτο στη λίστα το roti canai, με ινδικές ρίζες αλλά μεγάλη απήχηση στη Μαλαισία, όπου θεωρείται εθνικό πρωινό.
Η Ινδία κυριάρχησε απόλυτα, καταλαμβάνοντας τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης, ενώ άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης ακολουθούν με εξίσου δημοφιλείς επιλογές: το pan de bono της Κολομβίας, το pão de queijo της Βραζιλίας και το pão alentejano της Πορτογαλίας**. Αντίθετα, η μπαγκέτα της Γαλλίας και η φοκάτσια της Ιταλίας έμειναν εκτός δεκάδας, καταλαμβάνοντας την 14η και 15η θέση αντίστοιχα — μια έκπληξη για τους Ευρωπαίους λάτρεις της παράδοσης.
Σύμφωνα με το TasteAtlas, τα δέκα καλύτερα ψωμιά του κόσμου για το 2025 είναι τα εξής:
-
Garlic butter naan (Ινδία)
-
Amritsari kulcha (Ινδία)
-
Roti canai (Μαλαισία / Ινδία)
-
Pan de bono (Κολομβία)
-
Parotta (Ινδία)
-
Pão alentejano (Πορτογαλία)
-
Naan (Ινδία)
-
Piadina Romagnola (Ιταλία)
-
Pão de queijo (Βραζιλία)
-
Bolo do caco (Πορτογαλία)
Από τα ινδικά αρτοποιεία έως τις μεσογειακές φούρνες, το ψωμί παραμένει κάτι περισσότερο από τροφή: είναι πολιτισμός, μνήμη και κοινή γλώσσα που ενώνει ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Διαβάστε ακόμη:
- HSBC – Πρωταγωνιστούν Εθνική και Eurobank στα χαρτοφυλάκια των funds
- Διψήφια αύξηση των θέσεων σε πτήσεις προς την Ελλάδα για τον χειμώνα
- Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση, πώς θα γίνεται το «κούρεμα»
- Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ το 2024