Έκλεισε την Τρίτη 5 Ιουλίου η πλατφόρμα του Power Pass ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

H αποζημίωση για το Power Pass μπορεί να ανέλθει έως και 600 ευρώ και αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Open για το πότε θα δουν οι καταναλωτές χρήματα από το επίδομα ρεύματος, διευκρίνισε: «Στόχος μας είναι τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, να μπορέσει να επιστραφεί το 60% από τις αυξήσεις στο ρεύμα στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ο καταναλωτής στην τράπεζα».

Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού.

Power Pass: Παραδείγματα για τις αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

  • Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  • Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  • Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  • Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο, μετά την αφαίρεση των φόρων, ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ.

Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.