Σταδιακά, τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για το Power Pass καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση για το ρεύμα θα έχει δοθεί στους δικαιούχους ως τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα του Power Pass έκλεισε την Τρίτη 5 Ιουλίου, ύστερα από παράταση που δόθηκε.

H αποζημίωση για το Power Pass μπορεί να ανέλθει έως και 600 ευρώ και αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Power Pass: Ενημέρωση για την πληρωμή με e-mail

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στη διαδικασία της πληρωμής ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση του άρθρου 2, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».
  • Μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
  • Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ.

Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Power Pass: Παραδείγματα για τις αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

  • Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  • Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  • Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  • Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Power Pass: Πώς θα ενημερωθείτε για την πληρωμή - Τα βήματα που ακολουθούνται

Τα έξι στάδια της αίτησης

  • «Απορριφθείσα»: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Ωστόσο, μπορούν να αλλαχτούν και να επανυποβληθούν.
  • «Υπό έλεγχο»: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων:
    – αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
    – αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις για τα προστατευόμενα μέλη.
  • «Υπό εκκαθάριση»: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.
  • «Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα»: Το ποσό επιστροφής θα αποσταλεί στην τράπεζα που έχετε επιλέξει για να πιστωθεί το ποσό.
  • «Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα»: Η εντολή έχει αποσταλεί στην τράπεζα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
  • «Εγκριθείσα»: Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και μπορείτε να λάβετε τα χρήματα που σας αναλογούν.