Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τέλος στην παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόκειται για μία ιογενή ασθένεια, επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Ο Οργανισμός κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος τον Ιούλιο του 2022 και επέκτεινε το μέτρο τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο. Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κήρυξε το τέλος του μέτρου έκτακτης ανάγκης για την ασθένεια, με βάση σύσταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χθες (10/05).

Η κίνηση σηματοδοτεί ότι η κρίση που προκλήθηκε από την ευλογιά των πιθήκων, που εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον, έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα της νόσου κατεγράφησαν μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σε σύγκριση με όσα είχαν εντοπισθεί στην ίδια διάρκεια πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Περισσότερα από 87.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τις αρχές του 2022 έως την 8η Μαΐου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ. Ύστερα από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας που συνδέθηκε με τον ιό SARS–CoV–2, ο ΠΟΥ ήρε επίσης την 5η Μαΐου το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού που είχε σημάνει για τον νέο κορωνοϊό.

«Ενώ οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων και τον κορωνοϊό έληξαν, η απειλή αναζωπύρωσης κυμάτων και για τους δύο ιούς παραμένει. Αμφότεροι συνεχίζουν να κυκλοφορούν και συνεχίζουν να σκοτώνουν», σημείωσε ο Τέντρος.

Διαβάστε ακόμη: