Τον τελευταίο εποχιακό ταξιδιωτικό δείκτη δημοσίευσε το Tripadvisor, παρέχοντας μια εικόνα για τα παγκόσμια ταξιδιωτικά μοτίβα και το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο ταξιδιωτικός δείκτης περιλαμβάνει κορυφαία προϊόντα για την επερχόμενη σεζόν, μαζί με δεδομένα ζήτησης του Tripadvisor για συγκεκριμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη και πληροφορίες από την τελευταία του έρευνα για το συναίσθημα των ταξιδιωτών.

Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών σχεδιάζει καλοκαιρινά ταξίδια

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο, οι επόμενοι τρεις μήνες φαίνεται να είναι μια εξαιρετικά σημαντική περίοδος για τα παγκόσμια ταξίδια, με πάνω από τα 3/4 των ερωτηθέντων (78%) να προγραμματίζουν ταξίδια αναψυχής μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ταξιδιωτών (95%) σχεδιάζει να ταξιδέψει δαπανώντας το ίδιο ποσό (42%) ή περισσότερο (53%) σε σύγκριση με πέρυσι. Από τις αγορές που συμμετείχαν στην έρευνα, η Σιγκαπούρη έχει την πιο ενεργή ταξιδιωτική κοινότητα, με το 84% να προγραμματίζει το ταξίδι του μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ μόλις τα 2/3 των Ιαπώνων ταξιδιωτών θα κάνουν ταξίδια αναψυχής κατά την ίδια περίοδο.

Ποια είναι η καλύτερη ημερομηνία για ταξίδι -Οι 10 κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί

Οι ημερομηνίες αναζήτησης για την έρευνα ήταν μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 10 Απριλίου 2023 και ημερομηνίες ταξιδιού μεταξύ 29 Μαΐου και 31 Αυγούστου 2023. Οι 10 κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί παγκοσμίως, στις ανωτέρω ημερομηνίες, είναι το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη, το Κανκούν, η Βαρκελώνη, η Πούντα Κάνα, η Αττάλεια, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη και το Ορλάντο. Ειδικότερα, για τους Αμερικανούς, οι 3 κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί είναι το Κανκούν στο Μεξικό, το Παρίσι στη Γαλλία και η Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Για τους Βρετανούς, οι 3 κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί είναι το Μπενιντόρμ στην Ισπανία, η Αττάλεια στην Τουρκία και το Παρίσι στη Γαλλία.

Για τους Αυστραλούς, οι 3 κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί είναι το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη και το Παρίσι, για τους Ιάπωνες η Χονολουλού στις ΗΠΑ, η Σεούλ στη Νότιο Κορέα και το Παρίσι στη Γαλλία, ενώ για τους ταξιδιώτες της Σιγκαπούρης, οι 3 κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες, είναι η Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ στη Κίνα και η Σεούλ στη Νότιο Κορέα. Να σημειωθεί ότι για τους περισσότερους ταξιδιώτες, η καλύτερη ημερομηνία ταξιδιού είναι η 30η Ιουνίου.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από ό,τι πέρυσι

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για ταξίδια τους επόμενους μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ περίπου το 1/3 (37%) αναμένει να ξοδέψει περίπου το ίδιο ποσό. Μόλις το 7% σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερo, παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές που υφίστανται σε πολλές αγορές.

Πράγματι, μόλις στους ταξιδιώτες που συμμετείχαν στην έρευνα (41%) δήλωσαν ότι οι μακροοικονομικοί παράγοντες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδέψουν τους επόμενους τρεις μήνες, με τα 2/3 αυτών (65%) να αναφέρουν ως λόγο το υψηλότερο κόστος διαβίωσης, λόγω του πληθωρισμού. Περίπου τα 2/5 (41%) θα ταξιδέψουν για μικρότερες περιόδους, ενώ το ένα τρίτο (31%) θα κάνει λιγότερα ταξίδια.

Τα City-breaks παραμένουν δημοφιλή

Ενώ οι παραλιακοί προορισμοί βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς ταξιδιών αναψυχής, είναι οι μεγάλες πόλεις του κόσμου που θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη ζήτηση ταξιδιών μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα συμπεριφοράς του ιστότοπου του Tripadvisor, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη είναι οι τρεις κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί για ταξίδια τους επόμενους τρεις μήνες. Ακόμη και στην Αυστραλία, όπου οι ταξιδιώτες συνήθως αναζητούν τον ήλιο της Νοτιοανατολικής Ασίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Λονδίνο θα είναι ο κορυφαίος σε ζήτηση προορισμός, με το Παρίσι τρίτο στη λίστα και τη Ρώμη έβδομη.

Νεότεροι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν αυτή τη σεζόν

Οι Millennials, ειδικότερα, φαίνονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στα ταξίδια, με τον δείκτη να αποκαλύπτει ότι αυτή η ομάδα είναι πιο πιθανό να ταξιδέψει την επερχόμενη σεζόν, σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, οι νεότεροι ερωτηθέντες (Gen Z και millennials) είναι επίσης πιο πιθανό να αλλάξουν τα επερχόμενα ταξιδιωτικά σχέδια λόγω μακροοικονομικών παραγόντων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ομάδες (49% έναντι 31%, κατά μέσο όρο).

Διαβάστε περισσότερα