search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που πάει το πετρέλαιο; Στα 50 ή στα 100 δολάρια το βαρέλι;

Ο ΟΠΕΚ+ με τη συμμετοχή της Ρωσίας κατηγορεί τη Δυση για «αγοραστικό καρτέλ» - Οι οικονομικές επιπτώσεις στη Μόσχα και οι πιθανές συνέπειες.

Που πάει το πετρέλαιο; Στα 50 ή στα 100 δολάρια το βαρέλι;

Με την τιμή του αργού να κυμαίνεται σήμερα στα επίπεδα των 75-80 δολαρίων το βαρέλι, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το ορόσημο των 100 δολαρίων βρίσκεται στο τέλος του δρόμου.

Η πρόσφατη πετρελαϊκή εμπειρία όμως, δεν ευθυγραμμίζεται με αυτή την εκτίμηση.

Μετά από ένα μεγάλο σοκ στην πετρελαϊκή αγορά, όπως αυτό στο πρώτο εξάμηνο του 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνήθως η τιμή του “μαύρου χρυσού” καταγράφει σημαντικές απώλειες για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια.

Η οικονομική επιβράδυνση που προκαλείται από τη σύσφιξη των τραπεζικών αποθεμάτων και από το υψηλό κόστος θέρμανσης για αυτό τον χειμώνα θα συμπιέσουν το πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι. Αλλά όχι για πολύ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός αναλυτής του Forbes, o Sal Gilbertie «η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου συνήθως προκαλεί αναταραχή στην οικονομία, καθώς αφαιρεί χρήματα -ξαφνικά και απροσδόκητα- τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές.

Η ενέργεια συγκαταλέγεται στα βασικά αγαθά και οι αυξημένες δαπάνες για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών μειώνει τη ζήτηση για αγορές που αφορούν διακριτικές δαπάνες.

Οι υψηλές τιμές συνήθως ενεργοποιούν την παραγωγή και η μεγαλύτερη προσφορά σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης συμπιέζει -τις περισσότερες φορές- τις τιμές. Εδώ εντοπίζεται και η βασική αιτία για τους κύκλους στις τιμές των εμπορευμάτων: οι υψηλές τιμές εξουδετερώνουν τις υψηλές τιμές, αφού μειώνονται οι διακριτικές δαπάνες και αυξάνεται η προσφορά.

Σήμερα, εκτός από τον φυσιολογικό κύκλο που παρατηρείται στις τιμές των εμπορευμάτων, υπάρχει και η μαζική υιοθέτηση μιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, στρατηγική που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Η σκόπιμη εξισορρόπηση της προσφοράς πετρελαίου με τη ζήτηση είναι δύσκολο να επιτευχθεί εντός μιας οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, όπου με την πάροδο του χρόνου οι ίδιες οι τιμές αποκαθιστούν την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Οι παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς που δεν ανήκουν στην ελεύθερη αγορά προσπαθούν να κάνουν αυτό που πρέπει.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν απελευθέρωσε ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ για να αυξήσει την προσφορά και να συγκρατήσει τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Πετρέλαιο: Σε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής συμφώνησε ο ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ με παρότρυνση της Ρωσίας αντιδράει

Ως «απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο ΟΠΕΚ+ την προσπάθεια της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να δημιουργήσει ένα καρτέλ αγοραστών ενέργειας μέσω των ανωτάτων ορίων τιμών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, σε συνέντευξή του στο TASS, «οι συνάδελφοί μας στον ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη πει ότι αυτό είναι απαράδεκτο για την αγορά. Όταν οι καταναλωτές αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην οικονομία της αγοράς, αυτό οδηγεί μόνο σε ανισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να διατηρούν τη συνοχή και οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες απλώς λειτουργούν για την ενίσχυση της.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει την παροχή ρωσικού αργού πετρελαίου όταν γίνει αισθητή η πλήρης επίδραση των εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Πάντως ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή εν αναμονή μιας διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης, ενώ πλέον και η Μόσχα απειλεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καμία από τις περικοπές δεν θα αντισταθμίσει την κατρακύλα της ζήτησης ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και των “φουσκωμένων” λογαριασμών για θέρμανση τον τρέχοντα χειμώνα.

Εξού και το πετρέλαιο μάλλον θα συμπιεστεί πρώτα προς τα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι προτού ανακάμψει και βάλει πλώρη για τα 100 δολάρια.

Όταν η τιμή του αργού “βουτήξει” στα 50 δολάρια -ή και πιο χαμηλά-, η ζήτηση θα τονωθεί και οι τιμές θα κινηθούν και πάλι ανοδικά.

Με την πάροδο του χρόνου, η Ρωσία θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, επειδή οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν διαταραχές στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία που απαιτούνται για να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα.

Η Κίνα θα βγει από τον δρόμο της οικονομικής επιβράδυνσης όπου την έχουν οδηγήσει τα lockdown για τον κορονοϊό και η κρίση στην αγορά ακινήτων.

Ενδεχομένως οι ΗΠΑ μπορεί να αποδειχτούν αρκετά έξυπνες ώστε να αναπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα με φθηνότερα βαρέλια από αυτά που πούλησαν, λένε οι αναλυτές.

Κάπως έτσι θα επαναληφθεί η Ιστορία των εμπορευμάτων, με τον “κύκλο” της τιμής του πετρελαίου, απ’ τα ψηλά στα χαμηλά και τανάπαλιν, να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του.

Μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι το πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι οικονομικές επιπτώσεις στη Μόσχα και οι πιθανές συνέπειες

Αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της το 2023 αναμένει η Ρωσία, λόγω της εφαρμογής του πλαφόν στο πετρέλαιό της, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άντον Σιλουάνοφ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι, «το υψηλότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι πιθανό εάν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι κίνδυνοι είναι οι υψηλότερες τιμές και οι περιορισμοί από τις κυρώσεις».
Ο Σιλουάνοφ πρόσθεσε πως είναι πιθανή μια μείωση στον όγκο των ενεργειακών εξαγωγών καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προσεγγίσει νέες αγορές.

Πάντως η Ρωσία διέψευσε ότι προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τον OPEC+ για την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε στο πετρέλαιο, ως απάντηση στο πλαφόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και OPEC+ συνεχίζονται, αλλά για άλλα θέματα, όμως οι Δυτικοί αμφισβητούν την αλήθεια αυτών των ισχυρισμών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, επαναφέρει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου η Ρωσία, ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλαν ΕΕ και G7, σύμφωνα με όσα δήλωσε

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Νόβακ ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα μείωσης της παραγωγής κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως, ήτοι μείωση από 5% ως 7% στις αρχές του 2023, αλλά και διακοπής των πωλήσεων σε όσες χώρες υιοθέτησαν την επιβολή του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού τοποθετήθηκε στα 60 δολάρια/βαρέλι, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές μέσω θαλάσσης.

Διαβάστε ακόμη: