Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή, μετά τη σημερινή (04/12) συνεδρίαση, δύο ημέρες αφότου η G7, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, συμφώνησαν σε πλαφόν 60$ ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

«Αποτελεί μία οπισθοχώρηση έως το τέλος του 2023», ανέφερε άτομο με γνώση επί του θέματος, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η τιμή του μπρεντ, αφότου έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, «έκλεισε» την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου μήνα. Οι διακυμάνσεις οφείλονται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αύριο (05/12) πρόκειται να τεθούν σε ισχύ.

Ορισμένοι ειδικοί της αγοράς προεξοφλούσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση (04/12) θα κατέληγε σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, αφενός λόγω του πλαφόν και αφετέρου, εξαιτίας της «συρρίκνωσης» της ζήτησης στην Κίνα.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε μεγαλύτερη μείωση παραγωγής από το 2020, κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ασκούσαν πιέσεις για αποκλιμάκωση των τιμών στην πετρελαϊκή αγορά.

Διαβάστε ακόμη: