Συμφώνησε και η Πολωνία, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορισθεί στα 60$ ανά βαρέλι το ανώτατο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που μπορεί να μεταφερθεί διά θαλάσσης.

Κατά αυτόν τον τρόπο, ήρθη το τελευταίο εμπόδιο και αυτό, επιτρέπει στην Ένωση να προχωρήσει στην επίσημη έγκριση της συμφωνίας μέσα το Σαββατοκύριακο (03/12 – 04/12), τόνισε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας, Αντρέι Σάντος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί να δεχθεί τη συμφωνία, εφόσον εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν, κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο κ. Σάντος απεφάνθη ότι «πράγματι, αυτός ο μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσης στην αγορά».

«Η γραπτή έγκριση από την Ένωση και η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται την Κυριακή (04/12)», υπογράμμισε.

Η προτεινόμενη ανώτατη τιμή είναι υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία η Ρωσία πουλά ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού της πετρελαίου, καθώς κύριος στόχος του μέτρου είναι να διατηρηθεί η ροή και η ευρυθμία στις παγκόσμιες αγορές, αποτρέποντας, παράλληλα, το Κρεμλίνο από την καταγραφή μεγάλων εσόδων.

Διαβάστε ακόμη: