search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν και καθυστέρησε μήνες και εκτόξευσε στα ύψη το πλαφόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολλάκις κατηγορηθεί, όχι αδίκως, είτε για ανικανότητα να χειριστεί ορθά και έγκαιρα σοβαρά προβλήματα!

Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου - «Ανακούφιση» για τα νοικοκυριά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολλάκις κατηγορηθεί είτε για ανικανότητα να χειριστεί ορθά και έγκαιρα σοβαρά προβλήματα και υποθέσεις είτε για προκλητικές κυριολεκτικά καθυστερήσεις στη λήψη κάποιων έστω αποφάσεων με… ίχνη κοινωνικής ευαισθησίας.

Χθες, μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση πολλών μηνών, που κόστισε σε όλες τις οικονομίες, φυσικά και στη δική μας, πλην της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε επιτέλους το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν όρισε, δηλαδή, ως βάση την τιμή των 275 ευρώ, σχεδόν… τριπλάσια τιμή δηλαδή, από τη σημερινή, στην οποία πρέπει να ανέβει η τιμή του TTF του χρηματιστηρίου ενέργειας της Ολλανδίας, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Τίθεται και ως κριτήριο και το κόστος του LNG στις παγκόσμιες αγορές, μέσα από ένα σύνθετο σύστημα προσφοράς και ζήτησης συμβολαίων και παραγώγων.

Πρόκειται για πρόταση φυσικά, για την οποία απαιτείται και η συμφωνία από τα κράτη μέλη.

Ενδιαφέρουσες οι αντιδράσεις, από ποιες χώρες, προς ποιες κατευθύνσεις και γιατί.

Θυμίζω ότι πρωτίστως μέχρι τώρα αντιδρούσε σφοδρά η Γερμανία, ακολουθούμενη από Ολλανδία και ακόμα 2-3 χώρες δορυφόρους της.

Διαβάστε ακόμη: