Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει το όριο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του από το 2020, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι υποδηλώνει αυτό καθ’ αυτό το ποσό. Αρκετές χώρες μέλη αντλούν ήδη πετρέλαιο πολύ χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει πλέον θα συμμορφώνονται με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg , μία μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στον στόχο παραγωγής του ομίλου, σε κοινή αναλογία, θα απαιτούσε από μόλις οκτώ χώρες να περιορίσουν την πραγματική παραγωγή και να επιτύχουν πραγματική μείωση κατά περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Ακόμα κι έτσι, η απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ κινδυνεύει να προσθέσει άλλο ένα σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη μάχεται με τον πληθωρισμό, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η κίνηση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι σύντομα ο κόσμος θα πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακή από τον ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορία, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν τηλεφωνήματα σε ομολόγους του στον Κόλπο, και προσπαθούσαν να τους πείσουν να μην προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής. Ήδη, ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να αναλύσει εάν η απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης, ντίζελ και άλλων προϊόντων διύλισης πετρελαίου θα μείωνε τις τιμές, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg.

Στη Βιέννη, πριν από τη συνάντηση υπήρχαν ελάχιστα σημάδια ότι η πίεση των ΗΠΑ λειτουργούσε. Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazrouei επέμεινε ότι η απόφαση ήταν «τεχνική».

«Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ως τεχνική απόφαση και να μην είναι πολιτική», είπε στους δημοσιογράφους. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε την τεχνική πλευρά της εξίσωσης και να εξετάσουμε τυχόν ανησυχίες σχετικά με την οικονομία και την κατάσταση της οικονομίας».

Πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ασαφές εάν οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία ή εάν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υπάρχουσα υποπαραγωγή από τον όμιλο.

Διαβάστε ακόμη: