Νέα «πιρουέτα» από την Πρόεδρο της Κομισιόν κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που τώρα τάσσεται υπέρ προσωρινού πλαφόν στο φυσικό αέριο από όπου και αν προέρχεται και όχι μόνο στο ρωσικό.

Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά η κα Φον Ντερ Λάιεν αντιπαρατίθεται στην ίδια της τη γενέτειρα τη Γερμανία, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την «ακρισία και ταραχή» (για να θυμηθούμε τον αρχαίο ημών Ξενοφώντα) στην ΕΕ, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της ιστορίας της.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλίας, Ισπανίας και Πολωνίας που αποτελούν άτυπη ενεργειακή πεντάδα με κοινές απόψεις, σε τηλεδιάσκεψη με το γερμανό ομόλογό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγούν και αναλύουν τον τρόπο λειτουργίας της πρότασής για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι πέντε χώρες θεωρούνται ως οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της επιβολής ορίου τιμής προς τα πάνω στο αέριο, έχοντας καταθέσει και σχετική τεχνική πρόταση στην Κομισιόν.

Η ενημέρωση των τεσσάρων υπουργών προς τον κο Χάμπεκ (συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο ΥΠΕΝ Κ.Σκρέκας, απουσίασε η ισπανίδα κα Ριμπέρα) δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες, αλλά στοχεύει στο να μετακινηθεί ελαφρώς η Γερμανία από την κατηγορηματικά αρνητική της θέση.

Τόσο η συγκεκριμένη κίνηση, όσο και χαμηλών τόνων δηλώσεις, όπως οι χθεσινές του Επιτρόπου Τζεντιλόνι, «το θέμα δεν είναι να ασκήσουμε κριτική σε κράτη μέλη, απλώς χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης», εντάσσονται σε προσπάθεια να πειστούν οι Γερμανοί, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση.

Φον Ντερ Λάιεν: Έκκληση σε όλες τις χώρες να υποδεχτούν πρόσφυγες

Τι είπε η πρόεδρος της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας, χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», δήλωσε.

Οι εξαιρέσεις που πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Που θα καταλήξει η ενδοκοινοτική διαμάχη για το φυσικό αέριο;

Χωρίς κοινά αποδεκτή λύση και με τη Γερμανία να κρατά σταθερά αρνητική στάση, οδεύουν οι 27 προς την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας.

Εάν η Σύνοδος αποβεί άκαρπη, που μάλλον θα αποβεί, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το Βερολίνο θα δικαιολογήσει την άρνησή του σε μια ευρωπαϊκή απάντηση. Δεν είναι μόνο το πλαφόν στο αέριο αλλά και η έκδοση κοινού χρέους, όπως και η αυθαίρετη ανακοίνωση του εθνικού γερμανικού πακέτου των 200 δισ, που έχουν εξοργίσει πολλά μέλη της ΕΕ και το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει πλέον ο Μακρόν και η Γαλλία» αναρωτιέται έμπειρος Έλληνας τεχνοκράτης στην ΕΕ. Στις Βρυξέλλες λένε πως η πρόταση για πλαφόν είναι η μόνη που διασφαλίζει πως οι προμηθευτές θα τροφοδοτήσουν την Ευρώπη όλο το χειμώνα. Η τιμή στην οποία θα οριστεί το πλαφόν θα είναι λίγο υψηλότερη από την αντίστοιχη στα ασιατικά χρηματιστήρια, οπότε το αέριο θα έρχεται στην ΕΕ αναλύει ο ίδιος Έλληνας τεχνοκράτης.

Κομισιόν: Νέο σχέδιο για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις

«Καμπανάκι για Ευρωπαϊκή λύση

Πολλοί στην ΕΕ χτυπούν ήδη καμπανάκια: «Τίθεται σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε χθες ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ντε Κροος, «μιλάμε για την αρχή ενός κανιβαλισμού στην Ένωση», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, ενώ για «απουσία σεβασμού στους ίσους όρους ανταγωνισμού» κάνει λόγο ο Γάλλος υπ. Οικονομικών Λεμέρ.

Τους Γερμανούς στηρίζουν όμως Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία.

Διαφωνώντας με τη θέση που εξέφρασαν με κοινό χθεσινό τους άρθρο οι Επίτροποι Τζεντιλόνι και Μπρετόν για έκδοση κοινού χρέους, ο καγκελάριος Σολτς παρέπεμψε στα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε.

«Τα κονδύλια αυτά δεν φτάνουν, έχουμε 230 δις και δεν μπορεί η κάθε χώρα να πάρει όσα θέλει, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι, ανάμεσά στους οποίους και όσοι άπτονται της δημοσιονομικής πειθαρχίας» υπενθυμίζει ο Έλληνας τεχνοκράτης.

Σε μία άλλη άρνηση του Βερολίνου παλαιότερα για έκδοση ευρωομολόγου, η ΕΕ αντέδρασε, προχωρώντας στην σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ ευρώ.

«Ίσως έτσι γίνει και τώρα, αφού η τεράστια πίεση που ασκεί η ενεργειακή κρίση, θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα Γερμανούς, Αυστριακούς, Σουηδούς να συναινέσουν σε συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Ίσως αυτή φανεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου» προβλέπει με νόημα ο Έλληνας των Βρυξελλών.

Διαβάστε ακόμη: