Η μείωση του εθνικού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ώρα έτσι ώστε να κλείνουν στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ. που ισχύει σήμερα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες να είναι το επικρατέστερο σενάριο στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση.

Το ζήτημα δεν αποκλείεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 3.30 μ.μ. ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων με φορείς της αγοράς, κυρίως εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των λοιπών κλάδων του λιανεμπορίου, όμως αποφάσεις αναμένονται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα.

Ένα οριζόντιου χαρακτήρα μέτρο θεωρείται άλλωστε ότι θα προκαλέσει τις λιγότερες αντιδράσεις, καθώς δεν θα θέσει ζητήματα ανταγωνισμού. Βεβαίως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας ακόμη και κατά μία ώρα σημαίνει περιορισμό των αγορών εκ νέου και για άλλο λόγο ύστερα από μία διετία συνεχών περιορισμών στο λιανεμπόριο λόγω κορωνοϊού.

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εξέδωσε γραπτή δήλωση για το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων επισημαίνοντας ότι το μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο, να δοθεί αυτομάτως επιδότηση, να έχει περιορισμένη ισχύ, αλλά και να δοθεί δυνατότητα ευέλικτης εργασίας.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις. Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Από την πλευρά του, πάντως, το λιανεμπόριο ήδη έχει προχωρήσει σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, όπως είναι τα σβηστά φώτα και οι σβηστές πινακίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αντικατάσταση των ψυγείων στα σούπερ μάρκετ με καινούργια χαμηλότερης κατανάλωσης, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Διαβάστε ακόμη: