«Πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας, σηματοδοτώντας αλλαγή στάσης από την Κομισιόν μετά τις πιέσεις των κρατών – μελών.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ενόψει της Συνόδου της Πράγας θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας.
Οδικός χάρτης από την Κομισιόν
Πρώτα, ανέφερε, θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – για παράδειγμα με τη Νορβηγία – για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Δεύτερον, μίλησε για ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.
Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο, είπε, θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναδίπλωση για το πλαφόν
Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Τόνισε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού. Τόνισε επίσης ότι θα είναι μια «προσωρινή λύση» για να καλύψει το γεγονός ότι το TTF -το βασικό σημείο αναφοράς τιμών στην ΕΕ- δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της αγοράς μας, που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG). «Είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι’ αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας». «Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.
Συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.
«Οι πρεσβευτές έφθασαν σε πολιτική συμφωνία επί νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μία ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Πούτιν», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.
Τα ονόματα και οι οργανισμοί που θα πληγούν από το νέο πακέτο κυρώσεων θα δημοσιευθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ. Πρόκειται για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ρωσική εισβολή στην Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο με… εξαιρέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι πρεσβευτές της ΕΕ συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης (4/10/2022) τρόπους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο, που θα έχει η νέα δέσμη μέτρων στις χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, όπως η Ελλάδα.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εξέφρασαν ανησυχίες για τους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και πίεσαν για διαβεβαιώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού και τις πιθανές επιπτώσεις του.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου, στους υφιστάμενους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του. Ωστόσο, θα προβλέπεται μια εξαίρεση για το πετρέλαιο με τιμή ίση ή κάτω από το πλαφόν που έχει καθοριστεί από το G7 και άλλες χώρες.
Διαβάστε ακόμη:
- Η πρώην υπουργός και πρώην δημοσιογράφος συγκροτήματος που καθοδηγούν το βρώμικο σύστημα και κατασκευάζουν κατηγορίες!
- Ποινή 12 μήνες φυλακή στον Θοδωρή Μαραντίνη επειδή δεν πλήρωνε τη διατροφή των παιδιών του
- Εξοικονόμηση ενέργειας: Εξετάζεται να κλείνουν τα καταστήματα στις 8
- Τέλος τα 2,80 € στην Αττική Οδό – Έρχονται διόδια με την ώρα!