Σήμερα (28/09), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα νέο, «σαρωτικό» εμπάργκο εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, ενώ, θα απαγορεύσει και την πώληση βασικών τεχνολογικών «εργαλείων» που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρωσικό στρατό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για την περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Οι ανακοινώσεις ακολουθούν την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση» και τη διεξαγωγή αμφισβητούμενων «δημοψηφισμάτων», για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της νότιας Ουκρανίας.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται, επίσης, στο στόχαστρο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει να απαγορεύσει σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Δίχως να υπάρχει οιαδήποτε ονομαστική αναφορά, το μέτρο –αν υποστηριχθεί από τα κράτη – μέλη– θα επηρεάσει τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου στην Επιτροπή Μετόχων της Νord Stream AG.

Ακόμη, η Ένωση πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων που συμμετείχαν στη διοργάνωση των «δημοψηφισμάτων».

Οι εξαγωγές στη Ρωσία αποτελούν ακόμη μία σημαντική παράμετρο, με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης σε προϊόντα σχετικά με την αεροναυτιλία, ήτοι σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα και χημικές ουσίες, ώστε να «στερήσουν βασικές τεχνολογίες από το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου».

Για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο, η Ένωση θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία της. Τον Ιούνιο, τα κράτη – μέλη συμφώνησαν στην απαγόρευση ασφάλισης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα, αν και δεν απαγορεύθηκε η μεταφορά του ως πράξη.

Τούτες οι απαγορεύσεις αναμένεται να ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου, μαζί με την απαγόρευση αγοράς ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ένωση.

«Προετοιμάζουμε τη νομική βάση για αυτό το πλαφόν», ολοκλήρωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: