«Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, να μην ενθαρρύνουμε έναν αγώνα επιδοτήσεων και να μη θέσουμε υπό αμφισβήτηση την αρχή της αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Μπρετόν, μέσω επιστολής προς τις 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις να μοιραστούν μαζί της, ως τη 10η Οκτωβρίου, τις αναλύσεις τους σχετικά με «τον αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης στα βιομηχανικά τους οικοσυστήματα» και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους «στο ίδιο πνεύμα όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού» για να δοθεί μία «προσωρινή και στοχευμένη ανακούφιση στις εταιρείες», σύμφωνα με την επιστολή του Γάλλου Επιτρόπου, η οποία εστάλη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πόλεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Τιερί Μπρετόν επεσήμανε ότι θα πρέπει «να παραμείνουμε προσεκτικοί, όπως και στο παρελθόν, στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού, ιδίως όσον αφορά εκείνους με λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια» και τόνισε ότι «αποτελεί συνθήκη πρωταρχικής σημασίας να ενεργούμε με συλλογικότητα και διαφάνεια ο ένας απέναντι στον άλλον. Διότι, μία αποτυχία σε έναν κρίκο της αλυσίδας αξίας, μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά».

Η επιστολή κατέστησε σαφές το μήνυμα ότι παρά τα μέτρα για τη στήριξη των κρατών – μελών που έχουν ληφθεί, μένουν πολλά να πραγματοποιηθούν.

«Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ευρωπαϊκή μας βιομηχανία αντιμετωπίζει τιμές ενέργειας επτά έως οκτώ φορές υψηλότερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και προσέθεσε:

«Από την πλευρά μας, δεδομένης της ευθύνης απέναντι στις επιχειρήσεις, της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς, πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις συντονισμένες μας προσπάθειες, με σκοπό να υποστηρίξουμε τις εταιρείες και τον κλάδο μας.

Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία επιλογή. Είτε να αποδεχθούμε το κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων του παραγωγικού μας συστήματος, με εργαζόμενους εκτός εργασίας και χαμένες αγορές, ή να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, για όσο χρόνο χρειασθεί».

Διαβάστε ακόμη: