Το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως θα εξετάσει ο ΟΠΕΚ+ κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ενδεχόμενη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση θα αποτελούσε μία ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται γρήγορα εξαιτίας της νομισματικής σύσφιξης. Επιπλέον επιβάρυνση στις τιμές του πετρελαίου έχει επιφέρει και η ενίσχυση του δολαρίου.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού δήλωσαν στο Bloomberg ότι δεν αναμένεται τελική απόφαση για το ύψος της μείωσης πριν από τη συνάντηση των υπουργών.

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε πάνω από τα $125 το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Έκτοτε έχει πέσει στα $85 δολάρια, μετριάζοντας τα υπερκέρδη που αποκομίζουν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα μέλη του συνασπισμού.

Η συνεδρίαση των 23 χωρών μελών της συμμαχία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στην έδρα της στη Βιέννη, και όπως ανακοίνωσε χθες η γραμματεία του ΟΠΕΚ δεν θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αλλά με φυσική παρουσία. Μέχρι τώρα τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεδρίαζαν διαδικτυακά σε μηνιαία βάση και αυτό αναμένονταν να συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase & Co. εκτίμησαν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ημερησίως για να σταθεροποιήσει τις τιμές. Η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets LLC, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή τη διπλάσια μείωση αναφέροντας χαρακτηριστικά «Υποψιάζομαι, ότι δεν θα επέλεγαν μια συνεδρίαση με φυσική παρουσία εάν επιθυμούσαν να περιοριστούν σε μικρές κινήσεις μείωσης της παραγωγής».

Διαβάστε ακόμη: