Τη νύχτα, η Ρωσία εξαπέλυσε 597 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και 26 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Telegram. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μαζικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών, με επίκεντρο τις δυτικές περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, ανέφερε πως τα χτυπήματα είχαν στόχο κυρίως τις πόλεις Λβιβ, Λουτσκ και Τσερνιβτσί, με τουλάχιστον δύο πολίτες νεκρούς και 14 τραυματίες στην Τσερνιβτσί, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Ανάφλεξη στην Τσερνιβτσί – Καταστροφές και νεκροί

Ο Ρουσλάν Ζαπαράνιουκ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνιβτσί, επιβεβαίωσε ότι ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές της πόλης, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 14. Από τις εκρήξεις ξεκίνησαν πυρκαγιές, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.

Ζημιές σε πανεπιστήμια, δικαστήρια και επιχειρήσεις στο Λβιβ

Στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η καταστροφή ήταν εκτεταμένη. Ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβιι δήλωσε πως 46 κατοικίες, ένα πανεπιστημιακό κτίριο, τα δικαστήρια της πόλης και περίπου 20 επιχειρηματικοί χώροι υπέστησαν ζημιές. Η πόλη, παρότι μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου, βρίσκεται πλέον σταθερά στο στόχαστρο των ρωσικών πληγμάτων.

Κίεβο: «Τρομοκρατία σε βιομηχανική κλίμακα»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα για συστηματική τρομοκρατία, δηλώνοντας:

«Η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει την τρομοκρατία της, προκαλώντας θανάτους αμάχων και ζημιές σε υποδομές».

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, επισημαίνοντας πως η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει εκατοντάδες μέσα τρομοκρατίας καθημερινά, απειλώντας όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη τη διατλαντική κοινότητα.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κρίσιμης καμπής για τον πόλεμο, με εντεινόμενες πιέσεις στο πεδίο, στην οικονομία και στη διπλωματία. Το μήνυμα από το Κίεβο είναι σαφές: η Ουκρανία δέχεται συντονισμένη επίθεση στα μετόπισθεν και ζητά ενίσχυση της διεθνούς αντίδρασης.

Διαβάστε ακόμη: