Παρότι ζούμε πλέον αδιαμφισβήτητα σε ψηφιακή εποχή, το 7% των κατοίκων της Ε.Ε. μεταξύ 16 και 74 ετών δηλώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ. Το ποσοστό αυτό μπορεί μεν να φαίνεται υψηλό, δεδομένου ότι το χρησιμοποιούμε μεταξύ άλλων για επικοινωνία, ενημέρωση, ψυχαγωγία, πληρωμές, αγορές, αλλά το αντίστοιχο νούμερο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας αγγίζει ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat από το 2022, την πρωτιά ανάμεσα στις περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Ε.Ε. παίρνει η Κεντρική Ελλάδα, με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20,3% και αποδίδεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων, κατάλληλων ευκαιριών, στο κόστος ή πολύ απλά στην έλλειψη ενδιαφέροντος.
Ακολουθεί η ιταλική περιοχή της Καλάμπρια, όπου το 18,7% των κατοίκων μεταξύ 16-74 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Ίντερνετ και στη συνέχεια βρίσκεται η Βόρεια Πορτογαλία με 17,8%.
Στην τέταρτη θέση επανέρχεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα Νησιά Αιγαίου και η Κρήτη, όπου το 16,8% δήλωνε πέρυσι ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ.
Στην πέμπτη και έκτη θέση βρίσκονται οι περιοχές Severozapaden και Yugoiztochen της Βουλγαρίας με 16,1% και 15,9% αντίστοιχα. Ακολουθεί μία ακόμη περιοχή της Βουλγαρίας, η Severen tsentralen, η οποία ισοβαθμεί με την περιοχή Alentejo της Πορτογαλία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Bourgogne της Γαλλίας και η Σικελία, όπου το 14,7% των κατοίκων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Ίντερνετ.
Ποσοστό των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ, ανά περιοχή στην Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι τα ευρήματα αναφέρονται σε χρήση από κάθε είδους συσκευή, όπως σταθερό υπολογιστή, λαπτοπ, netbook ή τάμπλετ, smartphone, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών ή ebook reader.
Πληθαίνουν οι καθημερινοί χρήστες
Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους, ήτοι το 84%, μεταξύ 16 και 74 ετών χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ καθημερινά επί τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή της σχετικής δημοσκόπησης. Σύμφωνα με τη Eurostat, πρόκειται για αύξηση 3,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ συγκριτικά με μία δεκαετία πριν το ποσοστό εκτοξεύθηκε κατά 27,7%.
Βέβαια, η χρήση ανάμεσα στις νέες γενιές είναι υψηλότερη, με τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων μεταξύ 16 και 29 ετών, το 96,4%, να δηλώνει ότι χρησιμοποιεί καθημερινά. Αντιθέτως, σημαντικά χαμηλότερο, μόλις στο 55%, ανέρχεται το ποσοστό των χρηστών στις μεγαλύτερες ηλικίες από 65 έως 74 ετών.
Διαβάστε ακόμη:
- Λαμία: Ρομά επιτέθηκαν με «καρατιές» σε καρκινοπαθή – Ξεσπά η κόρη του, «κανείς δεν τους κάνει τίποτα!»
- Κώστας Μαρτάκης: «Θαυμαστής μου έχει κάνει το πρόσωπό μου τατουάζ στην πλάτη του»
- Μαγιόρκα: Σάλος με τις χορεύτριες στις σουίτες του γηπέδου – Δείτε βίντεο
- Η Μάγισσα: Η γυμνή σκηνή του Αναστάση Ροϊλού αναστάτωσε το Twitter – «Βράχηκε η μισή Ελλάδα τρομάρα σου»