Στρωμένος με «εκπλήξεις» είναι πλέον ο δρόμος προς τις κάλπες, με καθημερινά «στοιχήματα» και προβλέψεις ως τις εκλογές.
Μετά την χθεσινή «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία ως το 2033 από κεφάλαια 1,7 δισ. ευρώ που έκαναν “follow” στην πρόσκληση για δεκαετές ελληνικό ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ, αύριο η Αθήνα αναμένει και νέα διεθνή «διαπιστευτήρια» (από την Eurostat τη φορά αυτή) ότι τα πάει ακόμα καλύτερα από όσο ήδη όλοι προέβλεπαν!
Την Παρασκευή 21 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του χρέους και του ελλείμματος όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, για το σύνολο του 2022.
Και εκεί αναμένεται να φανεί αν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και του Χρήστου Σταϊκούρα, ότι «σχεδόν μηδενίστηκε» το πρωτογενές έλλειμμα. Ή και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που δήλωσε χθες, ότι το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο α΄τρίμηνο του 2023 «είναι άμεση συνέπεια της σημαντικά καλύτερης πορείας της οικονομίας, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».
Το «παράδοξο» των εκλογών
«Το σίγουρο», λένε στο οικονομικό επιτελείο, «είναι ότι φέτος έχουμε ξεκινήσει καλά». Αλλά ακόμα και αν τα οικονομικά στοιχεία «φωνάζουν» για συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας, θεωρούν τεράστια «έκπληξη», τυχόν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πριν τις εκλογές, είτε από S&P’s αύριο, είτε τον Οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου.
Και ενώ οι «χρησμοί» Goldman Sachs και JP Morgan διίστανται για το αν 21 Απριλίου η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν πολύ μικρό «καλάθι»:
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν μάλλον φυσικό να υπάρχει επιφύλαξη από τους ξένους Οίκους, επειδή την εκλογική αβεβαιότητα επιτείνει και η πολιτική πλειοδοσίας σε προεκλογικές εξαγγελίες.
Ως ένα τέτοιο παράδειγμα, στην κυβέρνηση θεωρούν τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για παροχή νέων μέτρων στήριξης. Κάνουν λόγο για «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης νούμερο 2» και ισχυρίζονται πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει η Ελλάδα τέτοιες δαπάνες, ούτε και αν έχει κάποιος τη φαεινή ιδέα να φορολογήσει και πάλι». Θυμίζουν ότι «ακόμη δεν έχουμε την επενδυτική βαθμίδα».
Το συμπέρασμα που εξάγουν δε, είναι πως «όλα λέγονται καθαρά για εκλογικούς σκοπούς, όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα κυβερνήσει. Γιατί και αν βρεθεί στη θέση να κληθεί να τα εφαρμόσει, μπορεί να επικαλεστεί τους περιορισμούς μιας κυβέρνησης συνεργασίας, πως «ο Όφις με ηπάτησε» και «η κυβέρνηση συνεργασίας δε μου επιτρέπει να κάνω αυτά που θα ήθελα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε συζητήσεις τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.