Σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο μέρος της Ασίας, προκαλώντας θανάτους και κλείσιμο σχολείων στην Ινδία.

Οι ειδικοί μιλούν για τον «χειρότερο καύσωνα Απριλίου στην ιστορία της Ασίας» καθώς ο υδράργυρος φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ σε Ινδία, Κίνα Ταϊλάνδη και Λάος.

Στην Κίνα, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες, όπως η Τσενγκντού, η Σενγιάνγκ, η Ναντσίνγκ, η Χανγκτσόου και άλλες περιοχές κοντά στο δέλτα του ποταμού Γιανγκ-Τσέ-Γιάνγκ.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αναφέρονται επίσης στη νοτιοανατολική Ασία. Στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος καταγράφονται 42,7 βαθμοί Κελσίου αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η υψηλότερη θερμοκρασία. Στην Ταϊλάνδη, κυβερνητικός σταθμός παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Τακ, στα βορειοδυτικά κατέγραψε θερμοκρασία 45,4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 44,6 βαθμών στο Μάε Χονγκ Σον στις 28 Απριλίου 2016.

Έλιωσε η άσφαλτος στο Μπαγκλαντές

Ο κλιματολόγος Μαξιμιλιάνο Χερέρα δήλωσε στον Guardian ότι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στο Μπαγκλαντές, μία χώρα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

Το Σάββατο, στην Ντάκα, που είναι η πρωτεύουσα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να λιώσει η επιφάνεια της ασφάλτου σε πολλους δρόμους. Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 58 ετών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, εάν η ζέστη δεν υποχωρήσει, θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα