Η JP Μorgan εκτιμά ότι για την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση του κρατικού χρέους σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέχρι να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές τους επόμενους μήνες.

«Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, η προσδοκία μας είναι ότι η απερχόμενη Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε αυτόνομα, είτε κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις πιθανές δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να παρέχει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση της στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Για την αξιολόγηση της Ελλάδας από την S&P την επόμενη εβδομάδα, βλέπουμε χαμηλές πιθανότητες για οποιαδήποτε ενέργεια», προβλέπει η JPM.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών των ελληνικών ομολόγων (GGBs) του δεύτερου τριμήνου φέτος που δημοσίευσε ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις τακτικές δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων από δεύτερο τρίμηνο με το πρώτο μηνιαίο παράθυρο δημοπρασιών στις 19 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ 10ημέρου, η JP Morgan είχε επαναλάβει την ίδια εκτίμηση.

Στην προηγούμενη έκθεση της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αλλά και της έλλειψης μπόνους 50 εδρών, η κοινή προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου 2023 είναι απίθανο να αποφέρουν μια βιώσιμη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεύτερες εκλογές, με βάση έναν νέο κανόνα πριμοδότησης της πλειοψηφίας, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προκήρυξε τις εθνικές εκλογές για τις 21 Μαΐου του 2023, κάτι που ανέμεναν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχουν έδρες μπόνους (50 έδρες) για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Ένας τροποποιημένος νόμος για το μπόνους των 50 εδρών θεσπίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο στις επόμενες εκλογές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023».

Και εν συνεχεία: «Η προσδοκία μας είναι ότι η εν ενεργεία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει είτε πλειοψηφία, είτε κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να υλοποιεί μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Βλέπουμε τους κινδύνους αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς καθώς οδεύει προς τις εκλογές του Μαΐου, ιδίως εάν η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να σφίγγει περαιτέρω στις δημοσκοπήσεις», συμπέρανε η JPM.

Διαβάστε περισσότερα