Αλλάζει ο κόσμος. Και αλλάζει με ασύλληπτη ταχύτητα, μέσω μιας αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης που ορισμένες φορές σε κάνει να απορείς πότε πρόλαβαν να γίνουν καθημερινότητα πράγματα που μέχρι και πριν λίγα χρόνια θα μπορούσαν να αφορούν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μην έχει κανείς αμφιβολία: στο άμεσο μέλλον ένα από αυτά θα είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα αμάξια.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το αμάξι που λειτουργεί με βενζίνη θα είναι μια παρωχημένη κατάσταση, μια προϊστορία. Αντίθετα, άπαντες θα μετακινούνται με ηλεκτρικά αμάξια, τα οποία απλά θα χρειάζεται να τα… φορτίζουμε όπως τα κινητά μας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα ήδη εξαιρετικά διαδεδομένο είδος αμαξιού: στην Ελλάδα μπορεί όχι τόσο για την ώρα αλλά στο εξωτερικό το να περπατάς στον δρόμο και να βλέπεις ένα αμάξι στην… πρίζα να φορτίζει είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα επίσημα νούμερα: τα λεγόμενα οχήματα μηδενικών ρύπων έχουν δει τις πωλήσεις τους να να αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, μόνο στην Ελλάδα (όπου δεν έχει γίνει ακόμα μόδα το συγκεκριμένο είδος αμαξιών), σύμφωνα με το πάντα έγκυρο σε αυτά τα θέματα carandmotor.gr, από τις 404 ταξινομήσεις ηλεκτρικών το 2019, το 2022 έκλεισε με 2.827 ταξινομήσεις EV οχημάτων, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2023 ήδη έχουν πουληθεί 668 ηλεκτρικά.

Σε αντίστοιχη άνοδο βρίσκεται και ο αριθμός των δημόσιων φορτιστών που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους της χώρας. Και πάλι σύμφωνα με το carandmotor.gr, από μόλις 58 που ήταν το 2019 τα σημεία φόρτισης, σήμερα το δίκτυο αριθμεί πάνω από 2.000, ενώ έως το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 12.000 και μέχρι το 2030 τα 25.000, εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις επίσημες έρευνες των στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Προφανέστατα, όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ανάδυσης ενός νέου επί της ουσίας κλάδου καθώς μαζί με το «παραδοσιακό» αυτοκίνητο αναμένεται να εξαφανιστεί και το «παραδοσιακό» συνεργείο του. Αντίθετα, το επάγγελμα εξειδικευμένων τεχνιτών που θα έχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την επιδιόρθωση των εν λόγω οχημάτων μοιάζει να έρχεται για τα καλά στο προσκήνιο.

Πρόκειται με άλλα λόγια για το επάγγελμα του μέλλοντος και οι θέσεις εργασίας που θα παραχθούν γύρω από αυτό θα είναι χιλιάδες τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατα απλοποιήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους διορατικούς που στο μέλλον θα ασχοληθούν επαγγελματικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τι γιατρός και τι δικηγόρος λοιπόν; Το επάγγελμα του μέλλοντος είναι αυτό του τεχνικού ηλεκτρονικών αυτοκινήτων…

Διαβάστε περισσότερα