Μεγαλύτερη δυναμική και περισσότερες αρμοδιότητες αποκτάει η Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, διευρύνεται η αρμοδιότητα εποπτείας και συντονισμού σε όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις (έργα, προμήθειες, μελέτες κ.λ.π.), και αφετέρου το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται δυνητικός δικαιούχος, αποκλειστικά και μόνο ωρίμασης δημόσιων συμβάσεων, εφόσον τούτο το επιθυμεί ο δικαιούχος της σύμβασης.

Η αναβάθμιση της Κυβερνητικής Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναπληρωτή πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή, συνιστά ουσιαστικά και αναβάθμιση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Πλέον το υπουργείο Υποδομών αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την κατάρτιση και έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, το οποίο άλλωστε θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο του σύγχρονου επιτελικού κράτους για την υλοποίηση μεγάλων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών για όλον τον δημόσιο τομέα.