Η JP Morgan Chase ανακοίνωσε έσοδα – ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 52% σε 12.62 δισ. δολάρια ή 4.10 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει 868 εκατ. δολάρια σε ζημίες από τίτλους, η εξαίρεση των οποίων αυξάνει τα κέρδη κατά 0.22$ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα τα προσαρμοσμένα κέρδη να ανέρχονται σε 4.32 δολάρια ανά μετοχή.

Τα έσοδα σε επίπεδο εταιρείας αυξήθηκαν κατά 25% σε 39.34 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 49% σε 20.8 δισ. δολάρια, αύξηση που «τροφοδοτήθηκε» από την επιθετική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν άνοδο 6.1% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Αναμένοντας την «καταιγίδα»

«Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε γενικά υγιείς βάσεις. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και να έχουν υψηλά εισοδήματα, ενώ, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζέιμι Ντάιμον.

«Ωστόσο, τα σύννεφα “καταιγίδας” που παρακολουθούμε τον τελευταίο χρόνο, παραμένουν στον ορίζοντα και η “αναταραχή” στον τραπεζικό κλάδο ενισχύει περαιτέρω τους κινδύνους», σημείωσε και προσέθεσε ότι ο κλάδος θα μπορούσε να περιορίσει τον δανεισμό, καθώς οι τράπεζες γίνονται πιο συντηρητικές εν όψει μίας πιθανής ύφεσης.

Η JP Morgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, βρίσκεται στο μικροσκόπιο από αναλυτές, οικονομολόγους και επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ενδείξεις για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, μετά την «κατάρρευση» των δύο περιφερειακών τραπεζών.

Η πηγή της κερδοφορίας

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η JP Morgan θα επωφεληθεί από την εισροή καταθέσεων μετά την απόσυρση των καταθέσεων από τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank. Όμως, οι πελάτες έχουν αποσύρει χρήματα από το ρυθμιζόμενο τραπεζικό σύστημα, καθώς μπορούν να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις σε άλλα προϊόντα χρήματος, όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.

Η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της JP Morgan, με τις καταθέσεις να καταγράφουν μείωση της τάξεως του 7% στις συνολικές καταθέσεις σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα και να διαμορφώνονται στα 2.38 τρισ. δολάρια, ελαφρώς καλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Street Account για τα 2.31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν, επίσης, αρχίσει να αυξάνουν τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της οικονομίας, μέσα στο τρέχον έτος. Η JP Morgan κατέγραψε πιστωτικό κόστος ύψους 2.3 δισ. δολαρίων, περίπου σύμφωνα με την εκτίμηση του Street Account, καθώς δημιούργησε αποθέματα κατά 1.1 δισ. δολάρια και κατέγραψε 1.1 δισ. δολάρια σε καθαρές διαγραφές δανείων.

Ο τομέας των προϊόντων σταθερού εισοδήματος ενίσχυσε την κερδοφορία της τράπεζας, καθώς απέφερε έσοδα ύψους 5.7 δισ. δολαρίων, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά περίπου 400 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών ύψους 2.7 δισ. δολαρίων ήταν χαμηλότερα από την εκτίμηση των 2.86 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της JP Morgan έχουν υποχωρήσει περίπου 4% εφέτος πριν από τη σημερινή (14/04), ξεπερνώντας την πτώση κατά 31% του δείκτη KBW Bank Index.

Διαβάστε ακόμη: