Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας παρά τις επί μέρους διαφορές που παρουσιάζουν για τα ποσοστά των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές, καταλήγουν σε δύο συμπεράσματα.

Πρώτο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο κόμμα και δεύτερο πως η απόσταση της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και απέχει πολύ από τα όρια του στατιστικού λάθους.

Ξαφνικά χθες όμως πολλά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο Euractiv σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να εξελιχθούν σε ντέρμπι και η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι μόνο μερικές χιλιάδες ψήφοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έρευνα παραγγέλθηκε από μεγάλη πολυεθνική, διεξήχθη με τη μέθοδο της κάλπης, έγινε δηλαδή με διαφορετική μεθοδολογία σε σύγκριση με αυτήν που ακολουθούν οι ελληνικές εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Όπως ήταν φυσικό τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής έσπευσαν να προβάλλουν τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης και έθεσαν στο περιθώριο τα «αντίπαλα» προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι λόγοι ευνόητοι: Η έρευνα δημιουργεί ελπίδες στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί αμφιβολίες για την πρωτιά στους οπαδούς της ΝΔ.

Προφανώς και αφού το μέσο που φιλοξένησε το γκάλοπ δεν δίνει περισσότερο στοιχεία για τη μεθοδολογία, τους συμμετέχοντες και αυτόν που παρήγγειλε την έρευνα τα ερωτήματα είναι πολλά και δύσκολα απαντώνται.

Θα αναφερθούμε σε δύο ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει το Euractiv για να φωτίσουμε λίγο περισσότερο την υπόθεση.

Αναφέρεται ότι η έρευνα παραγγέλθηκε από πολυεθνική εταιρία, χωρίς να προσδιορίζεται η προέλευση της.

Μπορεί για παράδειγμα να είναι μια ξένη πολυεθνική με σημαντικά συμφέροντα στην Ελλάδα στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών ή μια πολυεθνική με ελληνική «ταυτότητα», που δραστηριοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο .

Για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος η δεύτερη περίπτωση μοιάζει περισσότερο πιθανή.

Πολύ δε περισσότερο γιατί οι εν λόγω πληροφορίες βρίσκονται ήδη στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Εικάζεται ως εκ τούτου ότι αυτές έφθασαν στην Κουμουνδούρου μέσω γνωστού επιχειρηματία.

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος που ίσως οδηγεί σε συμπεράσματα για τον εντολέα της έρευνας είναι η υπογραφή που φέρει το σχετικό δημοσίευμα και αφορά γνωστό δημοσιογράφο των Βρυξελών που διατηρεί σημαντικές διασυνδέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα.

Το άρθρο του Εuractiv αναφέρει δεδομένα για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και για την «έντονη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις» στη χώρα, υπογραμμίζοντας τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερη διαφάνεια στις έρευνες και την παρουσίαση των ευρημάτων.

«Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι διαρθρωτικό, δεδομένου ότι η μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων που ακολουθείται στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα σταθερά τηλέφωνα και, κατά συνέπεια, οι εταιρείες δεν μπορούν να εντοπίσουν τους νεότερους και πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους», σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

«Η Νέα Δημοκρατία προηγείται μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το EuropeElects, το οποίο παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να λάβει 36,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% και το ΠΑΣΟΚ με 10,3%» γράφει.

«Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο Αθηνών διεξάγουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία της ψηφοφορίας, δηλαδή με την αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για να αναλύουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που παρουσίασαν σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους και αποδίδοντας τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας. Στη EURACTIV παρουσιάστηκε μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που την ανέθεσε, αλλά και σε σημαίνοντες ευρωπαϊκούς παράγοντες», αναφέρει επί λέξει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα λάβει 1.890.000 ψήφους (33,45%), ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους (32,92%) και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 (9,02%) ψήφους, ενώ το ποσοστό της αποχής αναμένεται να είναι αντίστοιχο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2019. Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων περιορίζεται σε 30.000 ψήφους».

Διαβάστε περισσότερα