Από το Παρίσι, το Λονδίνο, μετανάστης στις ΗΠΑ, στον κόσμο των επενδύσεων και το The Quantum Group of Funds. Σύμφωνα με το therichest, αυτή είναι η ιστορία του Τζορτζ Σόρος. 

Ο Σόρος γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια, στις 12 Αυγούστου του 1930 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Η οικογένεια της μητέρας του ήταν ιδιοκτήτες ενός δημοφιλούς καταστήματος με μετάξι ενώ ο πατέρας του, ήταν γνωστός δικηγόρος. Το 1944 βίωσε την κατάληψη της Ουγγαρίας από τους Ναζί. Για να επιβιώσει, η οικογένειά του έπρεπε να αγοράσει έγγραφα που δήλωναν ότι ήταν χριστιανοί. Ο πατέρας του βοήθησε επίσης, να σωθούν πολλοί Εβραίοι.

Το 1951, σε νεαρή ηλικία, μόλις 17 ετών, ο Τζορτζ Σόρος μετακόμισε στο Παρίσι πριν μετακομίσει στην Αγγλία όπου σπούδασε Φιλοσοφία στο London School of Economics. Το 1954 πήρε το μεταπτυχιακό του στη Φιλοσοφία από το ίδιο ίδρυμα.

Το ταπεινό ξεκίνημα του Τζορτζ Σόρος

Ως φοιτητής, ο Τζορτζ Σόρος εργάστηκε ως σερβιτόρος για να τα βγάλει πέρα. Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, συνέχισε να εργάζεται σε μια επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο, ενώ εγκατέλειψε το όνειρό του να εργαστεί ως καθηγητής επειδή οι βαθμοί του δεν ήταν αρκετά υψηλοί. Εκείνη τη στιγμή μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο των επενδύσεων και της χρηματοδότησης.

Στις ΗΠΑ, εργάστηκε σε μία εμπορική τράπεζα. Στη συνέχεια, δούλεψε στη FM Mayer όπου πέρασε τρία χρόνια πριν ενταχθεί στην Wertheim & Co όπου εργάστηκε ως αναλυτής ευρωπαϊκών κινητών αξιών για τέσσερα χρόνια. Ο Τζορτζ Σόρος αργότερα, θα προσληφθεί στην Arnold & S. Bleichroeder ως αντιπρόεδρος μεταξύ 1963 και 1973. Ακολουθώντας το ένστικτο και τη διαίσθησή του, το 1969 δημιούργησε ένα hedge fund. Μέχρι το 1973, το hedge fund είχε 12 εκατομμύρια δολάρια που ώθησαν τον Σόρος να παραιτηθεί και να ξεκινήσει το δικό του hedge fund.

Συγκεκριμένα, το 1973, ο επιχειρηματίας παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να ιδρύσει το δικό του hedge fund στις ΗΠΑ με το όνομα Soros Fund Management. Αυτό που δεν ήξερε ή δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα ήταν ότι αυτό ήταν το πρώτο του βήμα για να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατάφερε μάλιστα, να συγκεντρώσει 12 εκατομμύρια δολάρια περίπου αυτή την περίοδο για να ιδρύσει το The Quantum Group of Funds με τον Τζιμ Ρότζερς.

Μεγάλο μέρος της φήμης του οφείλεται στο στοίχημα που πήρε σορτάροντας στη βρετανική στερλίνα το 1992. To Quantum μαζί με άλλα funds κατάφεραν να «γονατίσουν» τη λίρα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ, ο οποίος είχε πριν δύο χρόνια διαδεχθεί την Μάργκαρετ Θάτσερ, αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Τότε, 16 Σεπτεμβρίου 1992, ημέρα που αποκαλέστηκε «Μαύρη Τετάρτη» για την βρερανική αγορά, ο Σόρος λέγεται πως κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Quantum επεκτάθηκε, μέχρι το 1998 είχε αποδώσει έως και 22 εκατομμύρια δολάρια – σχεδόν δύο φορές το αρχικό κεφάλαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα καθοριστικά χρόνια για τον επιχειρηματία ήταν το 1992, όταν και πραγματοποίησε τεράστιες επιτυχημένες συναλλαγές. Το 1998, το The Quantum Group of Funds έγινε το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο. Μέχρι το 2011, έχοντας συγκεντρώσει αρκετό πλούτο, αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα των επενδυτών αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και μετέτρεψε το Soros Fund Management σε οικογενειακό γραφείο.

Η φιλανθρωπία

Το οικογενειακό γραφείο του Τζορτζ Σόρος αναφέρει ότι διαθέτει περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. Στα χρήματα αυτά, συγκαταλέγονται τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Τζορτζ καθώς και περιουσιακά στοιχεία περίπου έξι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Αυτά τα ιδρύματα μαζί έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποκλείονται από τις εκτιμήσεις για την καθαρή περιουσία του Τζορτζ Σόρος, καθώς υπάρχουν ακόμη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν απομείνει ως τρέχουσα αξία και προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο δισεκατομμυριούχος έχει αποκτήσει 5 παιδιά από 3 γάμους. Το 2014, κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των 20 κορυφαίων μάνατζερ της LCH Investments αφού σημείωσε κέρδη σχεδόν 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυκλοφορία του Quantum Endowment Fund το 1973. Το 2017 εξελέγη επίτιμο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας (HonFBA) και το 2019 του απονεμήθηκε το βραβείο Ridenhour.

Διαβάστε ακόμη: