Στις 12 Μαρτίου, καθώς αρκετές αμερικανικές τράπεζες υπέφεραν από την κρίση εμπιστοσύνης, η JPMorgan Chase έβαλε την ισχύ της πίσω από την First Republic Bank δίνοντας στον προβληματικό δανειστή, σύμφωνα με δύο πηγές, χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η διευκόλυνση της JPMorgan δεν εμπόδισε τους καταθέτες να εγκαταλείψουν τη 12η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, σημειώνει το Reuters. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν η αρχή μιας σειράς γεγονότων – ορισμένες λεπτομέρειες των οποίων αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά – που έβαλαν την JPMorgan και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Jamie Dimon, σε κεντρικό ρόλο σε μια από τις πιο σημαντικές διασώσεις τραπεζών των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Η JPMorgan αγόρασε την First Republic τη Δευτέρα σε κυβερνητικό πλειστηριασμό, κορυφώνοντας εβδομάδες αποτυχημένων προσπαθειών διάσωσης και ματαιωμένων συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν μερικά από τα πιο ισχυρά στελέχη της Wall Street και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι συνομιλίες για τη συμφωνία κατέληξαν στο παρά πέντε, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Τέσσερις πλειοδότες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, έφτασαν στους τελικούς γύρους της δημοπρασίας το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η JPMorgan δεν γνώριζε μέχρι περίπου τη 1.15 π.μ. στη Νέα Υόρκη ότι είχε κερδίσει, παρόλο που οι τελικές προσφορές έπρεπε αρχικά να κατατεθούν αρκετές ώρες νωρίτερα. Κάποια στιγμή αργά το βράδυ, καθώς ο Dimon και άλλα ανώτερα στελέχη περίμεναν το αποτέλεσμα της προσφοράς τους, η σιωπή από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) τους έκανε να πιστέψουν ότι είχαν χάσει, δήλωσε μία από τις πηγές.

Ο ισχυρός τραπεζίτης και οι κίνδυνοι

Η τελική συμφωνία, που ανακοινώθηκε γύρω στις 3:30 π.μ., εδραιώνει τη φήμη του Dimon ως ενός από τους ισχυρότερους τραπεζίτες της Wall Street.

Αλλά η συμφωνία έθεσε επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η ύπαρξη τραπεζών που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, την ποιότητα της ρυθμιστικής εποπτείας του τραπεζικού κλάδου και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμποδίσει τις εταιρείες να γίνουν πολύ ισχυρές μέσω συμφωνιών.

Οι αναλυτές της Piper Sandler δήλωσαν ότι περισσότερο από τα οικονομικά, η συμφωνία ήταν σημαντική για την JPMorgan, καθώς εδραιώνει την τράπεζα “ως τον ηγέτη του κλάδου σε περιόδους αναταραχής”.

“Η μόνη ανησυχία που έχουμε είναι το προς το παρόν άγνωστο. Η JPM ήταν ήδη ένας εξαιρετικά σημαντικός παίκτης που κατάφερε τώρα να γίνει ακόμη πιο σημαντικός σε μια εποχή που το ‘too-big-to-fail’ εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική ανησυχία”, έγραψαν.

Ο Dimon αντέκρουσε κάθε υπόνοια ότι η τράπεζά του γίνεται πολύ μεγάλη.

“Έχουμε δυνατότητες να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, οι οποίοι μπορεί να είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνήσεις- έχουμε τράπεζα το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα”, δήλωσε ο τραπεζίτης σε τηλεδιάσκεψη μετά τη συμφωνία. “Και όποιος πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να το έχουν αυτό, μπορεί να με καλέσει απευθείας”.

Η FDIC δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η λύση περιλάμβανε μια “άκρως ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών” και ήταν η λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.

ΓΡΑΦΗΜΑ – Η φυγή καταθέσεων των περιφερειακών δανειστών μετά την τραπεζική κρίση

Τον Μάρτιο, διατυπώθηκαν μια σειρά από ιδέες για τη διάσωση της τράπεζας. Ο Dimon ήταν μεταξύ των μετόχων εξουσίας που συζήτησαν ένα πακέτο από μεγάλες τράπεζες για την εισφορά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Αφού αυτό απέτυχε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη στον δανειστή, ο Dimon ήταν μεταξύ των τραπεζιτών που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον σε ένα φόρουμ, όπου τα θέματα περιλάμβαναν τον στόχο να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για το τι έπρεπε να γίνει. Η JPM πρότεινε μια άλλη ιδέα που εξετάστηκε για λίγο, τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την αγορά της τράπεζας, όπως ανέφεραν προηγουμένως δύο πηγές.

Ωστόσο, ένα βασικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα ήταν ότι υπήρχαν δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιημένων ζημιών στα βιβλία της First Republic και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν αν κάποιος αγόραζε την τράπεζα.

Καθώς προχωρούσαν οι εβδομάδες, οι ρυθμιστικές αρχές έφτασαν τουλάχιστον μία φορά στα τέλη Απριλίου κοντά στο να τραβήξουν την πρίζα της τράπεζας, ανέφερε μία από τις πηγές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν ελεύθερη πτώση μετά τα κέρδη.

Μέχρι την Παρασκευή, η FDIC αποφάσισε ότι η τράπεζα είχε εξαντλήσει τον χρόνο για να βρει μια ιδιωτική λύση, δήλωσε προηγουμένως μια πηγή στο Reuters. Με τη συμβουλή της Guggenheim Securities, η ρυθμιστική αρχή απευθύνθηκε σε διάφορους πιθανούς πλειοδότες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, για να ζητήσει προσφορές, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής η κούρσα είχε περιοριστεί σε τέσσερις πλειοδότες, ανέφερε μία πηγή. Εκτός από την JPMorgan, η PNC Financial Services Group, η Citizens Financial Group Inc και η Fifth Third Bancorp ήταν επίσης στη δημοπρασία, ανέφεραν οι πηγές.

Η δημοπρασία διήρκησε όλη τη νύχτα, καθώς οι σύμβουλοι της FDIC εξέταζαν κάθε προσφορά επί της ουσίας, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Κάθε πλειοδότης υπέβαλε προσφορές για ολόκληρη την τράπεζα καθώς και για μέρος των περιουσιακών της στοιχείων, δήλωσε η πηγή, και οι σύμβουλοι της FDIC αναζητούσαν εκείνη που θα κόστιζε λιγότερο στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.

Η JPMorgan ανέπτυξε περισσότερους από 800 υπαλλήλους για να κάνει due diligence για την τράπεζα. Ενώ οι μερικές προσφορές από τις τρεις άλλες τράπεζες ήταν κατάλληκλες για την εξεύρεση λύσης για την First Republic, καμία δεν μπορούσε να ξεπεράσει την προσφορά της JPMorgan για την αγορά ολόκληρης της τράπεζας, δήλωσε μία από τις πηγές.

Διαβάστε περισσότερα