Το δυναμικά εξελισσόμενο φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα αποτυπώνεται στη νέα έρευνα της EY Ελλάδας με τίτλο: «Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο του αύριο στην Ελλάδα;». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025 και συμμετείχαν 124 στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Φορολογικά και Οικονομικά Τμήματα, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ρυθμιστικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στην καθοδήγηση της διοίκησης.

Ψηφιακή συμμόρφωση: Το βασικό στοίχημα των επόμενων ετών

Για το 51% των στελεχών, η τεχνολογική συμμόρφωση –όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διαβίβαση στοιχείων μέσω της πλατφόρμας myDATA– αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 85% τοποθετεί το ζήτημα αυτό στις πέντε πρώτες προτεραιότητες, ενώ το 66% τονίζει και την ανάγκη ευρύτερης συμμόρφωσης με κανονισμούς, όπως οι οδηγίες του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (BEPS).

Παράλληλα, το 88% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η χρήση της πλατφόρμας myDATA, η αυτοματοποιημένη τιμολόγηση και η ηλεκτρονική διαχείριση παραστατικών θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη λειτουργία των φορολογικών τμημάτων. Αν και η πλειοψηφία (93%) δηλώνει έτοιμη να καταχωρεί τα έσοδα μέσω της πλατφόρμας, μόνο οι μισοί περίπου είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την υποβολή εξόδων (53%) ή άλλων εγγραφών, όπως μισθοδοσίες, αποσβέσεις και προβλέψεις (52%).

Ένταση των φορολογικών κινδύνων

Το 65% των συμμετεχόντων διαπιστώνει αυξημένη αβεβαιότητα ως προς τη φορολογική νομοθεσία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 51% έχει βιώσει πιο συχνούς ή εντατικούς φορολογικούς ελέγχους. Τα φαινόμενα αυτά εκτιμάται ότι θα ενταθούν την επόμενη διετία.

Πάντως, το 59% δηλώνει ανέτοιμο να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ (BEPS). Ως κυριότερη πηγή φορολογικού ρίσκου αναδεικνύονται οι ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing), τις οποίες εντοπίζει το 60% των στελεχών. Ωστόσο, παραμένει χαμηλή η αξιοποίηση μηχανισμών όπως οι Συμφωνίες Προκαθορισμένης Τιμολόγησης (APAs) ή οι διαδικασίες Αμοιβαίου Διακανονισμού.

Επένδυση σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό

Απέναντι στις προκλήσεις, τα φορολογικά τμήματα επενδύουν στην αυτοματοποίηση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Το 61% εστιάζει στην αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών, το 34% στην αξιοποίηση δεδομένων και GenAI, ενώ το 47% δίνει έμφαση στην κατάρτιση των εργαζομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα data analytics εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην αποδοτικότητα των φορολογικών λειτουργιών, σύμφωνα με το 80% των συμμετεχόντων. Ωστόσο, μόνο το 32% προβλέπει μείωση του προσωπικού λόγω της τεχνολογίας.

Ενδοομιλικές συναλλαγές: Προκλήσεις και μελλοντικές εξελίξεις

Η πολιτική transfer pricing των επιχειρήσεων αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τον εντεινόμενο έλεγχο των φορολογικών αρχών (70%), τις εξελίξεις στη φορολογική πολιτική (56%) και τη σταθερότητα των φορολογικών συντελεστών (55%).

Ως βασικές προκλήσεις εντοπίζονται η μη αποδοτική χρήση τεχνολογικών εργαλείων (38%), η απουσία τυποποιημένων διαδικασιών (33%) και η έλλειψη σαφώς καθορισμένων ρόλων (32%). Αξιοσημείωτο είναι ότι το 28% των στελεχών δηλώνει πως δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον τομέα αυτό.

Οι συστάσεις της EY

Η EY, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που ασκούνται από τις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις συμμόρφωσης στην Ελλάδα, προτείνει:

Ανάπτυξη ενός σύγχρονου πλαισίου φορολογικής διακυβέρνησης

Ενίσχυση της τεχνολογίας με χρήση GenAI

Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και ψηφιακές δεξιότητες

Εστίαση στις ενδοομιλικές συναλλαγές

Εξωτερική ανάθεση (outsourcing/co-sourcing) υπηρεσιών

Υιοθέτηση φορολογικού πιστοποιητικού

Διαβάστε ακόμη: