Χωρίς την παραμικρή αχτίδα ελπίδας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται για 94η μέρα. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Λιμάν, ενώ 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας. Το Κίεβο προκειμένου να αντισταθεί άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109, που θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής.

Περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο Λουχάνσκ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ο Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε νωρίς σήμερα ότι περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της χώρας.

«Πρόκειται για μονάδες που είναι μόνιμα στην επαρχία Λουχάνσκ, που προσπαθούν να επιτεθούν και να σημειώσουν πρόοδο προς όποια κατεύθυνση μπορούν», δήλωσε ο Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα στοιχεία από ανεξάρτητη πηγή.

Πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

«Η όποια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει τίποτα», ανέφερε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

«Είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί κάποιος με μία χώρα που ψεύδεται συνεχώς με κυνικό και προπαγανδιστικό τρόπο;», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι μια βάρβαρη χώρα που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

«Έναν βάρβαρο μπορεί να τον σταματήσει κανείς μόνο με τη βία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λιμάν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ρώσων αποσχιστών από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για ένα κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που βρίσκεται στα δυτικά του Σιεβιεροντονέτσκ.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Λιμάν, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μία προώθηση των Ρώσων στρατιωτών προς το Σλοβιάνσκ, μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας προς τα νοτιοδυτικά.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο της Λιμάν, εδώ και αρκετές ημέρες.

Νέα επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν και Σολτς

Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων συλληφθέντων στο Αζοφσταλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς επισήμαναν στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Γι’αυτό ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερλάιεν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα και στις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Συζήτησαν επίσης, την μακρόοικονομική βοήθεια που έχει ανάγκη η Ουκρανία από την ΕΕ. Τέλος συζήτησαν και το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαΐκής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Νέα επικοινωνία με Μακρόν και Σολτς – Τι συζήτησαν οι 3 ηγέτες

Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων.

«Η παράκτια άμυνα της χώρας μας δεν θα ενισχυθεί μόνο από τους πυραύλους Harpoon, που θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένες ομάδες Ουκρανών,» έγραψε ο Ρεζνίκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι παράκτιας άμυνας κατά στόχων επιφανείας Harpoon θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune ενισχύοντας την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Οδησσού στα νότια της χώρας.

294 πρόσφυγες της Ουκρανίας πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (27/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 294 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 56 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 100
  • Από Ευζώνους: 29
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 92
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 45 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 16.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 31.219 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.904 ανήλικοι.

Πούτιν: «Η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα τον «επικίνδυνο χαρακτήρα» των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω «αποσταθεροποίηση», κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.