Ο Ζιρνόφ ήταν συμφοιτητής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αποτελεί έως σήμερα έναν από τους «καλύτερα ενημερωμένους ανθρώπους για την πραγματική κατάσταση στο Κρεμλίνο», σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα στην οποία παραχώρησε συνέντευξη.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λάθος σε όλα. Για τους Ουκρανούς, τον Ζελένσκι, τους ρωσόφωνους, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Επίσης, για τις στρατηγικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εις βάρος της Ρωσίας».

Ο Σεργκέι Ζιρνόφ εμμέσως πλην σαφώς κατακρίνει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ  Μακρόν, για τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως «η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι δεν κάνουμε συμφωνίες με τον διάβολο», ενώ ερωτώμενος εάν ο σημερινός Πούτιν είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που είχε γνωρίσει, τόνισε:

«Ναι και όχι. Από τη μία, υποδεικνύει ότι νοσταλγεί την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ανοικοδομεί τη μεγάλη αυτοκρατορική Ρωσία».

Εν συνεχεία, ο κ. Ζιρνόφ υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης «σταδιακά αποκόπηκε από την πραγματικότητα, οικοδόμησε έναν εικονικό παράλληλο κόσμο και κατέληξε να πιστεύει τα ψέματα που λέει για τους Ουκρανούς Ναζί, τις ρωσικές δυνάμεις που θα κερδίσει όλες τις μάχες και άλλα».

Κατά την εκτίμησή του, «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το μόνο που ενδιαφέρει τώρα τον Πούτιν, είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει στην ιστορία και την τύφλωσή του, είναι ικανός για τα χειρότερα».