Με στόχο να ανατρέψει την αρνητική παράδοση που έχει δημιουργήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τις διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι η πλειοψηφία των αποφάσεων να έχει ληφθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023,πριν δηλαδή τις εθνικές εκλογές, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει πρόταση συνεργασίας στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ή εάν αυτό θα κρίνεται ανά δήμο κα περιφέρεια. Ούτως ή άλλως το έργο τη συγκεκριμένης Επιτροπής (Χρ. Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κατερίνα Κνήτου) που συνεδριάζει σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Κουμουνδούρου θα λάβει τις προτάσεις για υποψηφίους που θα καταγράψουν οι οργανώσεις, στόχος ωστόσο είναι η πλειοψηφία όσων υποστηριχθούν να είναι νικηφόρες υποψηφιότητες.

Εκτίμηση αρμοδίων στελεχών είναι πως νικηφόρα μπορεί να δοθεί η μάχη σε 5 έως 6 περιφέρεις, όπως η Αττική, η Δυτική Ελλάδα (ακούγονται τα ονόματα των Διονύση Τεμπονέρα και Θάνου Μωραΐτη), Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Δυτική ελλάδα και, φυσικά, η Κρήτη.

Για το Δήμο Αθηναίων δεν διαψεύστηκε το δημοσίευμα των «Παιχνιδιών Εξουσίας» εδώ και πάνω από ένα μήνα πως Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος έχουν συμφωνήσει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες ώστε να αναδείξουν κοινό υποψήφιο απέναντι στο Κώστα Μπακογιάννη.

Στον Πειραιά δύσκολα θα βρεθεί ανταγωνιστική υποψηφιότητα απέναντι στον επί δυο τετραετίες Δήμαρχο Γιάννη Μόραλη, με αποτέλεσμα να συζητείται η εκ νέου επιστράτευση του Νίκου Μπελαβίλα. Στην Θεσσαλονίκη δεν θα είναι υποψήφια για Δήμαρχος εκ νέου η Κατερίνα Νοτοπούλου, όπως και ο Χρήστος Γιαννούλης για την Κατερίνη.

Περιφέρεια, πλην όμως οι διεργασίες για τους αντικαταστάτες τους έχουν ξεκινήσει-για την περιφέρεια πχ ακούγεται ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Στην Πάτρα, αυτή τη στιγμή, πιθανότερος υποψήφιος είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Αϊβαλής.

Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου όλοι οι (λίγοι)δήμαρχοι που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές, αλλά και κάποιοι που έχασαν για λίγο και έχουν πλέον πολλές πιθανότητες να κερδίσουν, όπως η Τίνα Καφατσάκη στου Ζωγράφου και ο Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω. Θα υποστηριχθούν επίσης αξιόλογοι και πολύ πετυχημένοι δήμαρχοι που δεν ανήκουν οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μαρία Ανδρούτσου στον Άγιο Δημήτριο, ο Ανδρέας Ευθυμίου στο Μοσχάτο, ο Χρήστος Βοσκόπουλος στην Καισαριανή κοκ. Επίσης αναμένεται να υποστηριχθούν πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Ασκούνης στην Καλλιθέα, συζητείται για την Ηλιούπολη ο πρώην δήμαρχος (και παλαιότερα διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου) Βασίλης Βαλασόπουλος κοκ.

Έκπληξη αναμένεται να αποτελέσει το πρόσωπο για την περιφέρεια Αττικής, ενώ για την Ήπειρο προτείνονται ο Θανάσης Οικονόμου (που θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής) και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφιος για την Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Κρήτη θα υποστηριχθεί και πάλι ο …μόνιμος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη Θεσσαλία επιδιώκει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, δεν δείχνει ωστόσο να είναι η βασική επιλογή.

Για τους υποψηφίους που συζητά η Κουμουνδούρου για τις περιφέρειες και τους δήμους, έχουμε και λέμε:

-Για την Περιφέρεια Αττικής συζητείται πρόσωπο-έκπληξη, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πάρει πάνω του τις σχετικές συζητήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για το Δήμο Αθηναίων, όπου Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος αναζητούν κοινό υποψήφιο.

-Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συζητείται η …επιστράτευση της Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ κάποιοι θα έβλεπαν –εφόσον πειθόταν- και το Δήμαρχο Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, «γέννημα-θρέμμα» του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, για υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι φαβορί ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.

-Στην Περιφέρεια Κρήτης θα στηριχτεί ο …ισόβιος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, παρά τη γκρίνια που υπάρχει σε τοπικά στελέχη ότι έχει συστρατευθεί απολύτως με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

-Στη Θεσσαλία, παρά τη σφοδρή επιθυμία του βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη να είναι υποψήφιος, φαβορί φέρεται ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας ή ο Δήμαρχος Αγιάς αντώνης Γκουντάρας, που επιθυμεί όμως να είναι υποψήφιος βουλευτής.

-Στο Βόρειο Αιγαίο αναμένεται συζήτηση, πιθανόν και συμφωνία, με τον Σταμάτη Μαλέλη.

-Για την Δυτική Στερεά συζητούνται οι Διονύσης Τεμπονέρας και Θάνος Μωραΐτης,πλην όμως και οι δυο επιμένουν στην υποψηφιότητά τους για τη Βουλή.

-Στην Ανατολική Στερεά φαβορί παραμένει ο Απόστολος Γκλέτσος.

-Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη παλαιότερα γινόταν συζητήσεις για στήριξη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Πεταλωτή, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν ισχύουν και σήμερα.

-Στο Δήμο Πατρέων επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ μας για την υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλί, ενώ τα Ιωάννινα θα διεκδικήσει ο Θωμάς Μπέκας που έχασε για λίγο στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Διαβάστε ακόμη: