Για πραγματική «σφαγή» στη Wall Street κάνουν λόγο οι αναλυτές, με τα στοιχεία της Bespoke Investment Group να καταδεικνύουν το εύρος του sell off μέχρι στιγμής.

H πτώση 24% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα για τον ευρύ δείκτη Russell 3000, ο οποίος περιλαμβάνει τις 3.000 περισσότερο διαπραγματεύσιμες μετοχές στις ΗΠΑ, εξάλειψε κεφαλαιοποίηση 13 τρισ. δολαρίων. Πολλές από αυτές τις εισηγμένες είναι υψηλού επιπέδου και καταγράφουν «βουτιά» πάνω από 60% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Marketwatch.

Η μέση πτώση ήταν 41,7% από το υψηλό 52 εβδομάδων, μέγεθος που δείχνει ότι η μέση μετοχή θα πρέπει να δει ράλι της τάξεως του 71,5% για να επιστρέψει στο υψηλό της.

Πραγματική «σφαγή» στις μετοχές

«Πρόκειται για πραγματική «σφαγή» στις μετοχές, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει από την οικονομική κρίση ή την κατάρρευση της Dot Com», αναφέρουν οι αναλυτές της Bespoke, αναφερόμενοι στη bear market που συνόδευσε την στεγαστική κρίση το 2007-2009 και την έκρηξη της dot.com στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αντίστοιχα.

Μάλιστα, παρατήρησαν ότι τέσσερις τομείς — οι υπηρεσίες επικοινωνιών (-51,8%), τα διαρκή αγαθά (-49,8%), η τεχνολογία (-49,4%) και η υγειονομική περίθαλψη (-48,4%) — ήταν περίπου 50% κάτω από τα υψηλά των 52 εβδομάδων. Ακόμη και οι ενεργειακές μετοχές υποχωρούν τώρα κατά 36,9% από τα υψηλά τους 52 εβδομάδων.

Ενώ πάνω από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση έχουν διαγραφεί από τον Russell 3000, οι αναλυτές σημείωσαν ότι πέντε μεμονωμένες μετοχές έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνονται κατά περισσότερα από 500 δισ. δολάρια — Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon.com και Apple.

Δεκαοκτώ μετοχές έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, JPMorgan, Home Depot, ενώ πέντε μετοχές στη λίστα — Meta, Nvidia, Netflix, Adobe και Paypal Holdings σημειώνουν πτώση 60% από υψηλά των 52 εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμη: