Ο πιο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι, γνωστός με το όνομα Banksy, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει ένα μυστήριο, μπορεί να αναγκαστεί να αποκαλυφθεί.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο «πιο απίθανος εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας. Αλλά τώρα, όπως φαίνεται, ο Banksy, του οποίου τα έργα, πωλούνται για εκατομμύρια, πρόκειται να περιγραφεί με μάλλον λιγότερο κολακευτικούς όρους, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Daily Mail, ο Banksy είναι ένας 53χρονος άνδρας γεννημένος στο Μπρίστολ και κατονομάζεται ως Robin Gunningham καθώς είναι ο πρώτος εναγόμενος σε μια αγωγή που τον κατηγορεί για δυσφήμιση.

Συγκατηγορούμενός του είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Banksy και ονόμασε Pest Control Ltd. Η εταιρεία πουλάει την τέχνη του, η οποία παράγεται πάντοτε, εν μια νυκτί και αθέατη, με τη χρήση στένσιλ και η οποία κοσμεί πλέον τις πλευρές σπιτιών και τους καταρρέοντες τοίχους όχι μόνο στο Μπρίστολ και το Λονδίνο, αλλά παντού, από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ και την Ουκρανία.

Αντικείμενο δικαστικής διαμάχης τα έργα του Banksy

Ο άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον του Banksy είναι ο Άντριου Γκάλαχερ, 56 ετών, ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, προτού εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα ήταν από ένα νέο παιδί στη γειτονιά που άκουγε στο όνομα Banksy», εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και τα άλλα εμπορεύματα που πουλάει είναι «προσιτά προϊόντα για τους θαυμαστές – και υπάρχουν εκατομμύρια θαυμαστές», των έργων αυτών, συνεπώς απαιτεί μερίδιο της επιτυχίας.

Διαβάστε ακόμη: