Σε απόσταση …αναπνοής ,ουσιαστικά μερικών οικοδομικών τετραγώνων βρίσκονται σήμερα στο Βόλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Το πρόγραμμα το δύο πολιτικών που αποφάσισαν την ίδια μέρα και σε παραπλήσιες ώρες( ! ) να επισκεφθούν την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, πρόβλεπε να βρεθούν σήμερα ( χωροταξικά) πολύ κοντά αφού σύμφωνα με αυτό ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 το πρωί επισκέφθηκε το 9ο δημοτικό σχολείο Βόλου στο Παλιό Λιμεναρχείο, ο δε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στις 11,45 είχε προγραμματίσει περιοδεία στον κεντρικό πεζόδρομο του Βόλου ( Δημητριάδος και Ιάσωνος ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δύο κόμματα σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες της χώρας τόσο στο δήμο Βόλου όσο και στην περιφέρεια, υποστηρίζουν κοινούς υποψήφιους: Τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια και τον ποινικολόγο Νίκο Παπαπέτρο στο δήμο Βόλου.

Αν και πριν ένα μήνα αδιαφιλονίκητο φαβορί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και για το δήμο Βόλου ο σημερινός δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος όσα συνέβησαν μετά τις τεράστιες τελευταίες πλημμύρες , θέτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες επικράτησής τους στον δεύτερο γύρο , αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις κατά τις εκλογές της επόμενες Κυριακής είναι μάλλον δύσκολο να επιτύχουν την εκλογή τους.

Κώστας Αγοραστός και Δημήτρης Κουρέτας έχουν διαφορετικό αφήγημα. Ο νυν περιφερειάρχης μετά την πρωτοφανή Θεομηνία ποντάρει στην εμπειρία τη δική του και των υποψηφίων περιφερειακών του συμβούλων στο να υλοποιήσει το σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλίας. Μάλιστα ήδη εδώ και 15 μέρες δουλεύει πάνω σ’ αυτό με Ολλανδούς επιστήμονες που έχουν τεχνογνωσία στην πρόληψη πλημμυρών και δεσμεύεται να γίνουν πάλι όλα από την αρχή.

Ο Δημήτρης Κουρέτας από την άλλη προβάλλει ένα νέο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας και με βάση και την Ακαδημαϊκή του εμπειρία μιλάει για συντονισμένες ενέργειες πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα επιμένει στο να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις και σε διαφορετική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.

Η επίσκεψη των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας λίγες μέρες πριν τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές έχει σαφώς πολιτικό στόχο , να ενισχύσει τη θέση των υποψηφίων που υποστηρίζουν στην περιφέρεια.

Υπάρχουν όμως και δύο επιπλέον παράμετροι : Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό για τους κυρίους Κουρέτα και Παπαπέτρου , θα προσπαθήσουν αφενός να προσποριστούν υπέρ τους την μεταστροφή των ψηφοφόρων από την ΝΔ προς όφελος των κομμάτων τους , και αφετέρου να υποστηρίξουν ότι χάρη στις επιστράτευση των κκ. Κασσελάκη και Σπυρόπουλου εξασφαλίστηκε το καλό αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο: Τα αποτελέσματα των κοινών συνδυασμών των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περιφέρειες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ) και Δυτικής Μακεδονίας( Γεωργία Ζεμπιλιάδου ) , θα δείξουν κατά πόσο η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη βάση κοινών προγραμμάτων μπορεί να «περάσει» στη βάση των κομμάτων. Αν αυτό συμβεί τότε είναι πιθανόν να ενισχυθούν οι απόψεις των στελεχών των δύο κομμάτων που προβλέπουν σε στενότερη συνεργασία και σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: