Η επιτυχία της δημόσιας εγγραφής της Optima Bank, της πρώτης τράπεζας που εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 έτη, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις εισαγωγές νέων εταιρειών να είναι πολύ περιορισμένες από το 2008 έως σήμερα.
Η υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής δείχνει ότι η αγορά “διψά” για εισαγωγή νέων σοβαρών εταιρειών, με προοπτικές και με υπόσχεση υψηλών αποδόσεων και υψηλής μερισματικής απόδοσης.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κυρίως η αναμενόμενη επιστροφή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές αναμένεται να φέρει νέα κεφάλαια τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων.
Η εισαγωγή νέων εταιρειών, αναμένεται να συμβάλει και στη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά τα δύο επόμενα έτη και σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (ως % ΑΕΠ) ήταν μόλις στο 28,5% το 2022, έναντι επιπέδων 78% πριν από την κρίση. Αν και η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ δύσκολη, ο οίκος πιστεύει ότι μέχρι το 2025 ο δείκτης αυτός θα εκτιναχθεί στο 46% (περίπου 105 δισ. ευρώ, από 86 δισ. σήμερα, κεφαλαιοποίηση χρησιμοποιώντας εκτιμώμενο ΑΕΠ 230 δισ. ευρώ μετά το 2025). Και σε αυτό θα έχει βοηθήσει καταλυτικά η εισαγωγή νέων εταιρειών.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εισαγωγή του “Ελ. Βενιζέλος”, η οποία τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2024. Δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρείας μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά μια κίνηση που θα επανασυστήσει την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιρειών ξαναβάζοντας δυνατά το Χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιρειών.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών και το οποίο θα διατεθεί μέσω του Χ.Α. Το υπόλοιπο κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που και οι δύο ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%). Η αξία του ΔΑΑ σήμερα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ με τα προσδοκώμενα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.
Helleniq Energy- ΔΕΠΑ Εμπορίας
Επίσης, αναμένεται από την αγορά η διάθεση πακέτου μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ-όμιλο Λάτση στα Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Η πρώτη απόπειρα μετοχοποίησης για το 50,1% των μετοχών της εταιρείας έγινε το 2019 αλλά κηρύχθηκε άγονη. Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση. Η αξία της Helleniq Energy ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και με αυτήν την αποτίμηση, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φθάσουν και τα 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω του Χρηματιστηρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να εξετάζει σενάρια για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου μετοχών 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Helleniq Energy και οι πληροφορίες θέλουν την εξαγορά του από το ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια μετοχοποίηση της εταιρείας.
Επίσης, στους επομένους μήνες, αναμένεται η εισαγωγή των εταιρειών:
– Τrade Estates. Σύντομα θα υποβληθεί το ενημερωτικό δελτίο, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το 2018, ο Όμιλος FOURLIS αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία μέσω της νέας θυγατρικής του εταιρείας με την επωνυμία TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ. Το 91,9% ανήκει στη Fourlis και το 8,11% της Autohellas,
Συμμετοχή στην Trade Estates, απέκτησε η Μαριάννα Λάτση μέσω του family office της και αποκτά το 4,2% της ΑΕΕΑΠ έναντι 8 εκατ. Η εταιρεία διεκδικεί το Smart Park της Reds και η διαπραγμάτευση είναι σε προχωρημένο στάδιο.
– Οrilina Properties: Έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα διενεργήσει IPO για την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ Οrilina Properties, με το το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της να ξεπερνά τα 130 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023 ενώ προχωρά στην υλοποίηση των έργων δημιουργίας κατοικιών και ιδιωτικής λέσχης στο Ελληνικό. Η Εταιρεία αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επί οικοπέδου 22.795 τ.μ. στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με τίμημα 24 εκατ.
-Lamda Malls θυγατρική της Lamda Development: Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Lamda Malls, ο επενδυτικός βραχίονας της Lamda Development στα εμπορικά κέντρα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Oδυσσέας Αθανασίου . Στόχος της μητρικής Lamda είναι κάτω από τη Lamda Malls να περάσουν οι έξι νομικές οντότητες καθεμιά εκ των οποίων αντιπροσωπεύει και ένα εμπορικό κέντρο. Δηλαδή τα 4 υφιστάμενα: Τhe Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens (πρώην McArthur Glen) και τα δύο νέα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η τρέχουσα αξία των 4 υφιστάμενων εμπορικών κέντρων ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο δανεισμός. Η δημόσια εγγραφή σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου θα μπορέσει να φτάσει και τα 150 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της Lamda Malls και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό.
Διαβάστε ακόμη:
- Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, κοντά στο Κοινοβούλιο – Νεκροί οι δύο δράστες
- ΟΑΚΑ: Εισαγγελική παρέμβαση – Ποια αδικήματα θα διερευνηθούν
- Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Κασσελάκης δεν ξεκίνησε καλά, είναι άσχετος, δεν θα μακροημερεύσει
- Σουηδία: «Ο Έλληνας» στο επίκεντρο της βίας των συμμοριών – Ο πόλεμος με την «κουρδική αλεπού»