Την ώρα που το βλέμμα της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στις εξελίξεις στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες και στην διαδικασία αποχώρησης του Δημοσίου, αρχής γενομένης από την Eurobank, στο προσκήνιο επανέρχονται δυναμικά και οι μικρότερες τράπεζες.

Την εβδομάδα αυτή, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην Optima Bank, η οποία θα πραγματοποιήσει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, ούσα η πρώτη Τράπεζα που το επιχειρεί μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Optima Bank

Μέσω δημόσιας εγγραφής που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα και παράλληλης διάθεσης σε επενδυτές που θα λειτουργήσουν ως cornerstone in vestors (ρόλος βασικού επενδυτή), η Optima Bank στοχεύει στην άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ.

O βασικός μέτοχος της Optima Bank, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ με 36 εκατ. ευρώ θα μπουν ως νέοι μεγάλοι επενδυτές η Reggeborgh (με 21 εκατ. ευρώ) και το Fiera Capital (με 15 εκατ. ευρώ).

H ΑΜΚ θα γίνει με έκδοση έως 21.000.000 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ εκάστη και σε ανώτατη τιμή διάθεσης 7,2 ευρώ ανά μετοχή.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Optima Bank αναμένεται ισχυρό, καθώς η Τράπεζα έχει καταγράψει όχι μόνο ένα successstory στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, με σταθερά αλματώδη ανάπτυξη και κερδοφορία ήδη από το πρώτο δεκαοκτάμηνο, αλλά παρουσιάζει επίσης ένα επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης στοχευμένο και προσοδοφόρο, το οποίο διατηρεί υψηλή την κεφαλαιακή επάρκεια και την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, οι χορηγήσεις της Optima Bank το α’ εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε 2,044 δισ. ευρώ, από 664 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν φτάσει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο χορηγήσεων, η Optima Bank, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, έχει κερδίσει μερίδιο 11,3% της αγοράς.

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιό της παρουσιάζει καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών σε ποσοστό μόλις 0,35% (στοιχεία Ιουνίου 2023).

Παράλληλη εκρηκτική άνοδο παρουσιάζουν και οι καταθέσεις της Optima Bank.

Το α’ εξάμηνο η Τράπεζα προσέλκυσε 608 εκατ. ευρώ νέων καταθέσεων, από τα συνολικά 1,35 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων της αγοράς, και οι συνολικές καταθέσεις της θα έχουν φτάσει στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος εννεαμήνου. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις της Optima Bank ανέρχονται μόλις σε 1,3% της αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω αύξησής τους.

Ο «Ηρακλής 3», η Attica Bank και οι μικρές τράπεζες

Το 2024 η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας

Την ίδια στιγμή έτοιμες δηλώνουν οι διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα προκειμένου να ξεκινήσουν αμφίπλευρο due diligence (η Παγκρήτια στην Αttica Bank και το ΤΧΣ στην Παγκρήτια) για να προχωρήσουν το 2024 στη συγχώνευσή τους.

Μετά την επιτυχή ενσωμάτωση της HSBC Ελλάδος, η Παγκρήτια Τράπεζα θα απορροφήσει τους επόμενους μήνες την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας στα μέσα της εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος τόνισε, αναφερόμενος στη συγχώνευση με την HSBC, ότι «από τις 31 Ιουλίου ξεκινήσαμε μια νέα τράπεζα. Δημιουργήσαμε έναν οργανισμό με περισσότερους από 800 εργαζομένους, με Ενεργητικό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και κυρίως με ένα διευρυμένο δίκτυο 60 και πλέον καταστημάτων πανελλαδικά, σημαντικά ενισχυμένο στην Αττική με 15 νέα σημεία, για την εξυπηρέτηση των άνω των 300 χιλιάδων πελατών μας με φυσικό και ψηφιακό τρόπο».

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τη μεγέθυνση της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος, τόσο από πλευράς δικτύου όσο και από πλευράς μεγεθών, καθώς το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Παγκρήτιας ενισχύεται με περίπου 250 εκατ. ευρώ και το καταθετικό με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ.

Παγκρήτια Τράπεζα: Επιταχύνεται η λειτουργική συγχώνευση με την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας

Και ο 5ος πόλος

Πλέον η σχεδιαζόμενη νέα συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank στοχεύει στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Attica Bank έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα διενεργηθεί το due diligence.

Επιπλέον, οι δύο τράπεζες θα προβούν και στην εκπόνηση κοινού business plan για την επόμενη πενταετία.

Τα παραπάνω, καθώς και η πρόσληψη κοινού συμβούλου που θα θέσει και το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, θα διαμορφώσουν την σχέση ανταλλαγής μετοχών Παγκρήτιας και Attica Bank, οδηγώντας στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης και στην δημιουργία του νέου οργανισμού.

Μετά την συγχώνευση, το νέο Δ.Σ. θα αποφασίσει την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως επίσης και τον τρόπο εισόδου της νέας τραπεζικής οντότητας στο Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι καταλυτική στην υλοποίηση του πλάνου θα είναι η συμβολή του «Ηρακλή 3» για την εξυγίανση των δύο τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να έχει θέσει το θέμα σε άμεση προτεραιότητα.

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Η Τραπεζική στη σύγχρονη εποχή στο επίκεντρο του Συνεδρίου που διοργανωνει

ΑΜΚ και είσοδο στο ΧΑ για την Συνεταιριστική Χανίων

Σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις δρομολογεί το επόμενο χρονικό διάστημα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία μέχρι τέλος του χρόνου θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία, με στόχο να προσελκύσει μέσω Χρηματιστηρίου νέους μετόχους.

Με την μετατροπή της σε Α.Ε., η Τράπεζα θα μπορέσει να διευρύνει την μετοχική της βάση μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου (εκτιμάται κατά ένα ποσό της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ) που προγραμματίζει το 2024, με προοπτική και την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Παράλληλα, η διοίκηση σχεδιάζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας και δρομολογεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ακινήτων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συστήσει μέσα στον Οκτώβριο εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μαζί με την θυγατρική της «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.».

Η συμμετοχή της τράπεζας στη νέα εταιρία θα ανέρχεται σε 60% με την «Κρητικά Ακίνητα» να ελέγχει το υπόλοιπο 40%. Η ΑΕΕΑΠ έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα είναι ανοιχτή και στην εισφορά ακινήτων από τρίτους στην πορεία, με την προοπτική της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» που ιδρύθηκε το 2000 ανήκει κατά 75% στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και το υπόλοιπο 25% κατέχουν 150 μέτοχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι μέτοχοι της «Κρητικά Ακίνητα» θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με την ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να επιτευχθεί διασπορά και η εταιρεία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώριους «παίκτες» και ξένα funds για να εισφέρουν ακίνητα και κεφάλαια στην ΑΕΕΑΠ.

Εν τω μεταξύ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων υλοποιεί στην παρούσα φάση και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση υλοποιείται στη λογιστική τιμή της μερίδας, ενώ παράλληλα, η τράπεζα θα «τρέξει» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έκδοση ομολογιακού δανείου Tier II, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: