Η ταυτότητα του Banksy αποτελεί ένα διαχρονικό μυστήριο για τον πιο διάσημο καλλιτέχνη δρόμου του κόσμου. Ωστόσο, ίσως έχουμε ακούσει έστω τη φωνή του.

Ένα νέο podcast του BBC για τον καλλιτέχνη περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του 2005 που έχει μεταδοθεί μόνο στις ΗΠΑ. Το απόσπασμα στο οποίο φέρεται να μιλά ο Bansky προέρχεται από την ειδησεογραφική εκπομπή All Things Considered του σταθμού NPR (National Public Radio), η οποία μεταδόθηκε λίγες ημέρες αφότου ο καλλιτέχνης εξέθεσε έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

«Υποθέτουμε ότι είστε αυτός που λέτε ότι είστε, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι;» ρωτάει ο παρουσιαστής, στον οποίο το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο Banksy απαντά: «Δεν έχετε καμία απολύτως εγγύηση γι’ αυτό».

Στην τρίλεπτη συνέντευξη ακούγεται η φωνή του καλλιτέχνη που ισχυρίζεται ότι θεωρεί τον εαυτό του «ζωγράφο και διακοσμητή».

Αναφερόμενος στα έργα που εκθέτει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ακούγεται να λέει: «Πιστεύω ότι μερικά από αυτά είναι αρκετά καλά, γι’ αυτό σκέφτηκα: να τα βάλω σε μια γκαλερί. Διαφορετικά θα έμεναν στο σπίτι και κανείς δεν θα τα έβλεπε».

Στο μεταξύ, δύο περίπου δεκαετίες μετά από εκείνη τη φερόμενη συνέντευξη του καλλιτέχνη, το ζήτημα της νομιμότητας της τέχνης του είναι εκτός συζήτησης. Ωστόσο, το 2005 δεν ίσχυε κάτι τέτοιο αν κρίνουμε από το τέλος της συνέντευξης: «Μα αυτό που κάνεις είναι παράνομο!» λέει ο δημοσιογράφος με τον ίδιο να απαντά «αυτό είναι που το κάνει διασκεδαστικό».

«Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα [χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά], έτσι δεν είναι; Αλλά δεν με συμφέρει να συλλαμβάνομαι συχνά. Το θέμα είναι να συνεχίζεις όσο περισσότερο μπορείς. Οπότε, ναι, πρέπει να σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι το θέμα: ο άμυαλος βανδαλισμός απαιτεί πολύ περισσότερη σκέψη από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι», ακούγεται να λέει.

Διαβάστε περισσότερα