Ο Φρέντι Μπελέρης θα συμμετέχει τελικά στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα ζύγιζε τα υπέρ και τα κατά της υποψηφιότητας του εκλεγμένου δημάρχου τελικά αποφάσισε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και το γεγονός πως αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει περαιτέρω ζητήματα στις σχέσεις με την Αλβανία.
Στελέχη της ΝΔ εμφανίζονταν επίσης επιφυλακτικοί για το γεγονός πως μια τέτοια υποψηφιότητα δεν συνάδει με την κεντρώα στροφή που «ευαγγελίζεται» ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως αξιολόγησε ως σημαντικότερη την απήχηση που εκτιμά πως θα έχει ο Φρέντι Μπελέρης στο δεξιότερο ακροατήριο, σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να καταγράφει απώλειες προς τα δεξιά της.
Υπενθυμίζεται πως ο Φρέντι Μπελέρης καταδικάστηκε πρόσφατα από την αλβανική δικαιοσύνη σε δυόμισι χρόνια φυλακή με την κατηγορία της «διαφθοράς», σε μια πολύκροτη υπόθεση που έλαβε διεθνείς διαστάσεις και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Ο ίδιος κατήγγειλε την αλβανική ηγεσία και προσωπικά τον Έντι Ράμα για πολιτική δίωξη, με ανυπόστατα στοιχεία και στόχο να μην εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας, μια περιοχή με έντονο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον λόγω και των τουριστικών δυνατοτήτων της παραλιακής ζώνης της πόλης.
«Το σχέδιο το χάλασαν οι πολίτες που με εξέλεξαν», τόνισε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, υπογραμμίζοντας πως με τη δίωξή του έχουν παραβιαστεί όλες οι αρχές της δικαιοσύνης, το τεκμήριο της αθωότητας, της ισονομίας και της δίκαιης διαδικασίας.
Η καταδίκη του Μπελέρη προκάλεσε αντιδράσεις και από την ελληνική κυβέρνηση.
Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «επιλεκτική εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και προεξόφληση δικαστικών κρίσεων που δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως «υπάρχει σαφώς θέμα κράτους δικαίου».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε και προανήγγειλε πως η απόφαση για το εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας οδηγεί την Ελλάδα στην άσκηση βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Από «προβοκάτορας»… υποψήφιος ευρωβουλευτής
Η δίωξη του Φρέντι Μπελέρη από το αλβανικό καθεστώς, που αντανακλά και την προβληματική και αντιθεσμική αντιμετώπιση της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, εκτόξευσε τη δημοφιλία του στην Ελλάδα.
Ωστόσο στον παρελθόν η απήχησή του δεν ήταν η ίδια, καθώς είχε χαρακτηριστεί ως «προβοκάτορας».
Το όνομα του Φρέντι Μπελέρη ακούστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1995, όταν μαζί με ακόμη έξι άτομα συνελήφθη από Έλληνες συνοριοφύλακες, κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, λίγο πριν τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν οι επτά συλληφθέντες εντοπίστηκαν εννιά αυτόματα πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ, 2 πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματοι, φόρμες παραλλαγής και full face. «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα», ήταν ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σύμφωνα με τον Τύπο και τις πληροφορίες της περιόδου, οι αρχές εκτίμησαν πως υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθεί μια επίθεση αντίστοιχη με αυτήν την οργάνωσης «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ), τον Απρίλιο του 1994, σε φυλάκιο στην Επισκοπή, όπου σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιωτικοί.
Η επίθεση είχε οδηγήσει σε ένα προγκρόμ των αλβανικών αρχών κατά της ελληνικής μειονότητας, με πλήθος αυθαίρετων και βίαιων ερευνών, διώξεων και φυλακίσεων.
Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Σταύρος Τζίμας στο βιβλίο του «Στον αστερισμό του εθνικισμού» ανέφερε: «Δεν υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικού στόχου, που ήταν το στρατόπεδο Λόγγου, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ήταν η ίδια ομάδα περίπου, ή τουλάχιστον κάποια από τα μέλη της, που είχαν χτυπήσει στην Ανω Επισκοπή.
Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε μιλήσει για μια “οργανωμένη και άκρως επικίνδυνη υπόθεση που από εμάς δεν πρόκειται να κουκουλωθεί”».
Η ιστορία κύλησε ωστόσο διαφορετικά, ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να φτάσει τελικά να εκλεγεί δήμαρχος της Χειμάρρας.
Η υπόθεση έκλεισε με τις κατηγορίες να μετατρέπονται σε πλημμελήματα και τους επτά συλληφθέντες να αποφυλακίζονται λίγο αργότερα.
Απαλλαγμένος από τις κατηγορίες, ο Φρέντι Μπελέρης ακολούθησε σταδιακά μια πολιτική καριέρα, η οποία συνδέθηκε κατά διαστήματα με τον ακροδεξιό χώρο.
Είχε εμφανιστεί μάλιστα σε εκπομπή του αρχηγού της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και σε εκδηλώσεις του ακροδεξιού ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο ίδιος μάλιστα εκφραζόταν με επικριτικά σχόλια για πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας – και προσωπικά την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη – κατηγορώντας τους για αδιαφορία σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό.
Οι καιροί αλλάζουν και όπως συνέβη και με πολλά επιφανή στελέχη του ΛΑΟΣ, τα οποία σήμερα είναι κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ο Φρέντι Μπελέρης θα βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.