Είχαν μπροστά τους 881 κρασιά από Ελλάδα και Κύπρο και επέλεξαν τα καλύτερα. Κορυφαίοι στον χώρο του κρασιού, με επικεφαλής τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να αναδείξουν τα κορυφαία κρασιά που θα φέρουν και φέτος τη διάκριση με τον Λευκό Πύργο στο στόμιο της φιάλης.

Στη διάρκεια του διαγωνιστικού τμήματος του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine και Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, χωρισμένοι σε 6 επιτροπές, δοκίμασαν 952 δείγματα, από την Ελλάδα και την Κύπρο. Από αυτά, τα 881 ήταν οίνοι και τα 71 αποστάγματα και ελληνικά Gin.

Η επιλογή για τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα

Ο διαγωνισμός Thessaloniki Wine and Spirits Trophy διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους, και βραβεύει με χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο τα καλύτερα κρασιά.

Επισημαίνεται ότι στο 75% των οίνων και στο 65% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2024. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους προέρχονται από οινοποιεία επισκέψιμα για το κοινό, το οποίο μπορεί να ζήσει από κοντά την εμπειρία της οινοποίησης και οινοπαραγωγής.

Πώς επιλέγονται τα κορυφαία κρασιά

Οι δικλίδες ασφαλείας πολλές. Οινοποιοί καλούνται να στείλουν δείγματα κρασιού, τα οποία παίρνουν από έναν αριθμό ώστε να διαγωνιστούν. Ο αριθμός αυτός, μέχρι ο σερβιτόρος να φέρει το κρασί με ποτήρια στο τραπέζι της κριτικής επιτροπής, θα αλλάξει και πάλι. Η γευσιγνωσία στα έξι τραπέζια περνά από ένα σύστημα μηχανοργάνωσης το οποίο μπορούν να δουν όσοι είναι on line και ο πρόεδρος του κάθε τραπεζιού κλειδώνει μετά το πέρας κάθε γευσιγνωσίας.

Κάθε ποτήρι έχει τον δικό του αριθμό με τον οποίο διαγωνίζεται

Το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού

Για την απονομή της διάκρισης «ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ» οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές.

Στη φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον παρακάτω οίνο: Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019, Κτήμα Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Οι γευσιγνώστες είναι on line για τη διαδικασία

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι συμμετοχές στο Thessaloniki Wine and Spirits Trophy κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: λευκοί, ροζέ και ερυθροί ήρεμοι οίνοι, επιδόρπιοι οίνοι, αφρώδεις οίνοι και ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:Μέγας Οίνος 2020 – Σκούρας Ο.Α.Α.Ε.

Καλύτερος Ροζέ Οίνος:Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023 – Κτήμα Άλφα Α.Ε.

Καλύτερος Λευκός Οίνος: Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019, Κτήμα Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.
Τα κορυφαία κρασιά του φετινού διαγωνισμού, Μέγας Οίνος 2020 – Σκούρας / Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023 / Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori

Τα κορυφαία κρασιά του φετινού διαγωνισμού, Μέγας Οίνος 2020 - Σκούρας / Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023 / Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:Samos Vin Doux – Ε.Ο.Σ. Σάμου

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Αφρώδης Δουλουφάκη – Δουλουφάκης Ν. Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

Καλύτερη Ρετσίνα:Κεχριμπάρι – Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

Ο κάθε σερβιτόρος είναι υπεύθυνος για ένα από τα έξι τραπέζια της γευσιγνωσίας

Καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού

Meteoro Winery Distillery – Τσίνας Βασίλειος & Σία Ο.Ε.

Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

Το καλύτερο ούζο του διαγωνισμού

Ούζο Τυρνάβου – Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Δείτε όλα τα βραβεία του διαγωνισμού ΕΔΩ

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Αθήνα, μαζί με την απονομή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων.

Ένα ποτήρι δροσερό, μυρωδάτο, ροζέ

Πρόεδρος του διαγωνισμού ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Τις κριτικές επιτροπές αποτέλεσαν οι:

OΜΑΔΑ 1 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
MATTHEW WILKIN – MASTER SOMMELIER-DIPWSET-ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
ΕΦΗ ΤΣΟΥΡΝΑΒΑ
ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΥΜΠΙΟΥ – Associate Judge

ΟΜΑΔΑ 2 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
ERIC ZWIEBEL – MASTER SOMMELIER – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΣΠΑΝΕΛΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΥ – Associate Judge

ΟΜΑΔΑ 3 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
AINA MEE MYHRE – MASTER OF WINE – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΡΗΣ ΤΣΕΛΕΠΟΣ
ΕΥΑ ΜΑΡΚΑΚΗ
ΧΛΟΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ
ΛΙΖΑ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΣΙΚΝΑ – Associate Judge

ΟΜΑΔΑ 4 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
JONAS ROJERMAN – MΑSTER OF WINE – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΨΩΦΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΤΣΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΟΥΛΗ – Associate Judge

ΟΜΑΔΑ 5 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
RONAN SAYBURN – MASTER SOMMELIER – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΙΖΑΣ
ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΛΑΧΟΥΡΑΣ
EKATERINA MOROZ – Associate Judge

ΟΜΑΔΑ 6 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ-ΟΥΖΟΥ-GIN
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΤΘΙΔΗΣ DipWSET – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
FATIONA PUPULEKU – Associate Judge

Από τους εκπαιδευόμενους κριτές, Associate Judges, η Ασπασία Τσικνά αξιολογήθηκε με την καλύτερη επίδοση, με έπαθλο τη συμμετοχή της ως κριτής στην επόμενη διοργάνωση.
Όλα έτοιμα για τον διαγωνισμό
Όλα έτοιμα για τον διαγωνισμό

Η ομάδα υποστήριξης του προέδρου:

Αλεξάνδρα Ανθίδου – Επικεφαλής Οργανωτικής Επιτροπής
Κλαίρη Ευκαρπίδου – Εκπρόσωπος ΕΔΟΑΟ
Αναστασία Γεωργαντά – Εκπρόσωπος ΣΕΑΟΠ
Θάνος Καραθάνος – Εκπρόσωπος ΣΕΑΟΠ
Αναστάσιος Κανέλλης – Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
Έφη Χατζηδημητρίου – Γεωπόνος – Οινολόγος, Επίκ. Καθηγήτρια ΑΠΘ Τμήμα Χημείας
Δημήτρης Κίσσας – Εκπρόσωπος ΕΝΟΑΠ
Γιάννης Αλμπάνης – Εκπρόσωπος ΕΝΟΑΒΕ
Κυριακή Παναγιώτου – Εκπρόσωπος ΕΝΟΑΒΕ

Εκπρόσωπος Γενικού Χημείου Κράτους
Γιώτα Μανάρα – Χημικός – Χ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας

Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Γιώργος Μπουρίτης – Τμήμα Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών, Διεύθυνση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων.

Ένας τετραψήφιος αριθμός για το κάθε κρασί, η γευσιγνωσία είναι «τυφλή»

Οι δοκιμαστές, εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων, απένειμαν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:

Διαβάστε ακόμη: