Φυλακή για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο για περισσότερους οφειλέτες, αλλά και 300% βαρύτερα πρόστιμα σε όσους διώκονται για ξέπλυμα χρήματος, φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με τις νέες διατάξεις, αυξάνεται η «δεξαμενή» των οφειλών που καθορίζουν αν κάποιος οφειλέτης απειλείται με φυλάκιση, για χρέη του που έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία.

Με βάση οδηγίες που έφτασαν από χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης και στα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ευθυγραμμίζεται με τις νέες διατάξεις, που προβλέπουν πλέον τα εξής:

1. Αυστηροποιείται το πλαίσιο για ξέπλυμα χρήματος και έρχονται πιο βαριές κυρώσεις, για αδικήματα που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει πρόστιμο 50.000 ως 10 εκατ. ευρώ. Για περιπτώσεις όμως όπου δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος που αποκόμισε ο παραβάτης, αυξάνονται «κατά κεφαλήν» στα 4 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ που ίσχυε ως τώρα (αύξηση 300%).

2. Διευρύνεται το πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα λαμβάνονται υπόψη και οδηγούν έναν φορολογούμενο σε φυλάκιση για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Στη λίστα με τα χρέη που τυχόν παραμένουν αρρύθμιστα και δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 4 μήνες, θα συνυπολογίζονται και αυτά που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικά δικαστήρια -μαζί και με όλες τις λοιπές προσαυξήσεις και τόκους που τα συνοδεύουν.

Με την προσθήκη και αυτών των ποσών που ως τώρα εξαιρούντο, μεγαλώνει και ο αριθμός των οφειλετών που, μόλις τα χρέη τους προς το Δημόσιο ξεπεράσουν τα 100.000 ευρώ, έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης ενός έτους και άνω.

Αν μάλιστα με την προσθήκη και των οφειλών από τα δικαστήρια ο οφειλέτης ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ, οι ποινές φυλάκισης αυτομάτως θα υπερβούν και τα 3 έτη.

«Παράθυρα»

Ωστόσο, η πράξη «μπορεί να κριθεί ατιμώρητη», υπό έναν όρο: Αν κάποιος χρωστά πάνω από 100.000 ευρώ αλλά καταφέρει να εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, το αξιόποινο της πράξης διαγράφεται και μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αμφισβητεί το χρέος, δηλαδή το ύψος του ποσού που του έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία, εφόσον η προσφυγή του απορριφθεί, στα διοικητικά δικαστήρια.

Για όσο εκκρεμεί οριστική δικαστική απόφαση, οι διαδικασίες επιβολής των ποινικών κυρώσεων μπορεί να «παγώσουν». Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την εφορία, και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Διαβάστε ακόμη: