Πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve «βλέπει» η Goldman Sachs το επόμενο δίμηνο, η οποία αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για τον Σεπτέμβριο, καθώς κάνει λόγο πλέον για αύξηση 75 μονάδων βάσης, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για  αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές αναβάθμισαν επίσης την πρόβλεψή τους για τον Νοέμβριο, από 25 μονάδες βάσης σε 50 μονάδες βάσης και βλέπουν το εύρος του επιτοκίου της Fed στο 3,75-4% μέχρι το τέλος του έτους.

«Γεράκια» οι αξιωματούχοι της Fed

«Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ακουστεί hawkish πρόσφατα και φάνηκε να αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρόοδος προς την κατεύθυνση της τιθάσευσης του πληθωρισμού δεν είναι τόσο ομοιόμορφη ή όσο ταχεία θα ήθελαν», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, με επικεφαλής τον οικονομολόγο Jan Hatzius.

«Ο τρόπος με τον οποίο η αντίσταση από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα συμψηφιστεί με άλλες βασικές αναπτυξιακές ωθήσεις το 2023, είναι πιο αβέβαιος και θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο κύκλος των αυξήσεων θα επεκταθεί πέραν του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε o αναλυτής της Goldman, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα futures της Fed Funds υποδηλώνουν περίπου 77% πιθανότητα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και κορύφωση του επιτοκίου αναφοράς γύρω στο 4% στις αρχές του 2023.

Διαβάστε ακόμη: