Ο Γενικός Διευθυντής της Apple, o Tim Cook, καλωσόρισε τους εξ αποστάσεως θεατές στην εκδήλωση της εταιρείας για τα νέα προϊόντα της. Τα οποία, στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι μόλις 3: Το AppleWatch, τα ακουστικά AirPods και, βέβαια, το iPhone.

O Tim Cook τόνισε ότι το μυστικό είναι η εναρμόνιση και ο άψογος συντονισμός μεταξύ των τριών αυτών συσκευών ως εξής: «Καθεμία εξ αυτών κατέχει ρόλο ηγέτη στην κατηγορία της, όλες μαζί όμως, προσφέρουν μια μαγική εμπειρία».

Το καινούργιο μοντέλο θα φέρει το τέλος της συμβατικής κάρτας SIM; Στη γκάμα του iPhone 14 δεν θα υπάρχει Mini

H 14η γενιά του πιο σημαντικού smartphone στον κόσμο, τo iPhone 14, παρουσιάζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία, την Apple. Επισπεύδοντας κατά πολύ, σχεδόν κατά έναν ολόκληρο μήνα σε σχέση με το παρελθόν, εκδήλωση αποκάλυψης των νέων προϊόντων της, η Apple προσελκύει ξανά το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

iPhone 14

Οι επιδόσεις του iPhone 14 είναι βελτιωμένες, παρόλο που διατηρείται ο ίδιος κεντρικός επεξεργαστής με το προηγούμενο μοντέλο, ο A15 Bionic. Ωστόσο, πρόκειται για μια ριζικά αναβαθμισμένη εκδοχή του, με 18% αυξημένη ταχύτητα, χάρη στην 5πυρηνη αρχιτεκτονική. Ως αποτέλεσμα, ο A15 Bionic είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο smartphone στην παγκόσμια αγορά.

Σε ό,τι αφορά στην φωτογραφική μηχανή, το iPhone 14 είναι εφοδιασμένο με μια κύρια κάμερα 12 megapixel, με μεγαλύτερο και ταχύτερο αισθητήρα και κατά 49% βελτιωμένη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο δεύτερος φακός στο πίσω μέρος της συσκευής (και σε διαγώνια διάταξη) είναι ένας υπερ-ευρυγώνιος. Η εμπρόσθια (selfie) κάμερα έχει και αυτή αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και κατά 38% καλύτερη απόδοση στο χαμηλό φωτισμό.

Το iPhone 14 προσφέρει τη δυνατότητα κλήσεων έκτακτης ανάγκης, ασχέτως εάν είναι εφικτή ή όχι η σύνδεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Η Apple εξέλιξε μια νέα τεχνολογία αποστολής SMS, με αλγόριθμο για αυξημένη συμπίεση της πληροφορίας, έτσι ώστε να μεταδίδεται μέσω δορυφόρου.

Η Apple έχει δημιουργήσει ένα ειδικό δίκτυο υποστήριξης, ώστε να λαμβάνει και να επεξεργάζεται μηνύματα SOS, με δορυφορική επικοινωνία, επίγειους σταθμούς κ.λπ. Αυτή η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα διατίθεται δωρεάν για 2 χρόνια, σε όσους αγοράσουν iPhone 14 -αρκεί, βεβαίως, να τυγχάνουν κάτοικοι ΗΠΑ και Καναδά (σε πρώτη φάση).

To iPhone 14 θα πωλείται προς 799 ως τιμή εκκίνησης και το 14 Plus από 899 δολ. Οι προ-παραγγελίες ξεκινούν από τις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η διάθεσή του στις 16 Σεπτεμβρίου και του 14 Plus στις 7 Οκτωβρίου.

Apple watch

Το νέο AppleWatch, στην 8η γενιά πλέον και έχοντας κατακτήσει την κορυφή στις πωλήσεις smartwatch παγκοσμίως επί 7 συναπτά έτη, θα έχει μεγαλύτερη οθόνη, νέες προσόψεις με πρωτότυπα και ελκυστικά θέματα. Βελτιωμένα χαρακτηριστικά του είναι η ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και τη φυσική κατάσταση του χρήστη, η ασφάλεια και η συνδεσιμότητα. Το highlight είναι, ωστόσο, η δυνατότητα του καινούργιου AppleWatch για την παρακολούθηση του κύκλου ωορρηξίας, ειδικά για τις γυναίκες.

Πολύ σημαντική προσθήκη στις δυνατότητες του καινούργιου AppleWatch είναι η αυτόματη ανίχνευση αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Μετρώντας τις απότομες επιταχύνσεις/επιβραδύνσεις, το AppleWatch καταγράφει τυχόν σύγκρουση και αναλαμβάνει δράση, στέλνοντας μήνυμα SOS στις αντίστοιχες υπηρεσίες άμεσης δράσης, για τη διάσωση και τη φροντίδα του χρήστη του.

Το AppleWatch 8 θα έχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης με roaming σε όλο τον κόσμο, θα διαθέτει επιπλέον αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας κ.α. ενώ ως προς την εμφάνισή του, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία συνδυασμών και επιλογών -καθώς και μια πολυτελής έκδοση σε συνεργασία με τον οίκο Hermes.

Το AppleWatch 8 θα είναι διαθέσιμο (στις ΗΠΑ) από τις 16 Σεπτεμβρίου και από 399 δολ.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καινοτομία στη γκάμα του AppleWatch, είναι η έκδοση Ultra, η οποία απευθύνεται σε χρήστες με έντονη αθλητική δραστηριότητα, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Το AppleWatch Ultra φέρει μεγάλη οθόνη (49mm), με ενδείξεις ακριβείας για τον προσανατολισμό και την πλοήγηση στην ύπαιθρο, ενώ η διάρκεια της μπαταρίας του είναι 36 ώρες με μία φόρτιση, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και τις 60 ώρες με την ανάλογη ρύθμιση εξοικονόμησης ενέργειας.

To AppleWatch Ultra

Η κατασκευή της κάσας, καθώς και τα τρία διαθέσιμα λουράκια είναι βαρέως τύπου, με πρωτοποριακές μεθόδους κατεργασίας και συναρμολόγησης για τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή στην κακομεταχείριση, σε ξηρά αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα. Επίσης, το AppleWatch Ultra είναι εφοδιασμένο με τρία μικρόφωνα και δύο ηχεία, για καλύτερη απόδοση ακόμη και υπό συνθήκες ανεμοθύελλας.

Το AppleWatch Ultra είναι το πιο σκληροτράχηλο smartwatch που έχει παραγάγει ποτέ η Apple, για αθλητισμό στο βουνό ή ακόμη και σε βάθος 40 μέτρων υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Θα τιμάται στις ΗΠΑ από 799 δολ. και προγραμματίζεται να διατεθεί στην αγορά από τις 23 Σεπτεμβρίου.

AirPods Pro 2

H Apple ανακοίνωσε και τα AirPods Pro δεύτερης γενιάς τα οποία θα είναι διαθέσιμα από τις 23 Σεπτεμβρίου. Θα διαθέτουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και ασύρματη φόρτιση Magsafe.

Το δεύτερο προϊόν της σημερινής παρουσίασης από το Κουπερτίνο και το στρατηγείο της Apple, είναι τα ασύρματα ακουστικά AirPods Pro. Με βελτιωμένα εξαρτήματα στο εσωτερικό τους και βασισμένα σε τεχνολογία αιχμής, τα καινούργια ακουστικά, προσφέρουν αισθητά βελτιωμένα ποιότητα ήχου και καλύτερη συνδεσιμότητα.

Με χαμηλότερη παραμόρφωση και αυξημένη ενίσχυση, αλλά και τη δυνατότητα του «τρισδιάστατου ήχου», η οποία προσομοιώνει την αίσθηση της ακρόασης μιας ζωντανής πηγής, όπως πχ μια συναυλία από ορχήστρα μουσικής δωματίου, με τον ακροατή στο κέντρο της. Ο ρεαλιστικός ήχος, μάλιστα, μπορεί να παραμετροποιηθεί αναλόγως των προτιμήσεων εκάστου ακροατή, εφόσον κάθε άνθρωπος προσλαμβάνει με εντελώς μοναδικό τρόπο τον ήχο.

Τα καινούργια AirPods Pro είναι άμεσα διαθέσιμα και κοστίζουν 249 δολ. (πάντα στις ΗΠΑ).

Δείτε εδώ την παρουσίαση live:

Η Apple θα παρουσιάσει τα 4 νέα μοντέλα της, τη σειρά iPhone 14. Όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες από διάφορες πηγές της βιομηχανίας, θα απουσιάζει το «mini» από τη φετινή σειρά και στη θέση του θα δούμε κάποιο μοντέλο iPhone 14 Max ή iPhone 14 Plus. Θα διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με το iPhone 14, με μεγαλύτερο όμως μέγεθος και, κατά συνέπεια, μπαταρία ενδεχομένως.

Τα μοντέλα Pro αναμένεται να ενσωματώνουν το ολοκαίνουργιο chipset της εταιρείας, το A16, μαζί με βελτιωμένες οθόνες, αλλά και νέο «είδος» εγκοπής, που θα περιλαμβάνει τους αισθητήρες του Face ID και την εμπρόσθια κάμερα. Άλλα νέα χαρακτηριστικά που ίσως δούμε θα είναι η «always-on» λειτουργία, το autofocus για τις selfie κάμερες και άλλα, όπως το νέο μωβ χρώμα και η φόρτιση στα 30W.

Τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, η Apple ξεκινούσε από την ίδια ημέρα και τη διάθεση των προϊόντων ή έστω άνοιγε τις προπαραγγελίες και τα προϊόντα γίνονταν διαθέσιμα μετά από περίπου μία ή το αργότερο δύο εβδομάδες. Συνεπώς, τα iPhone 14 είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την παρουσίαση. Στην Ελλάδα ενδέχεται να τα δούμε στα καταστήματα μερικές εβδομάδες αργότερα, πιθανώς μέχρι τα τέλη του μήνα.