Τους χειρότερους φόβους της αγοράς επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «ορισμένο πόνο» στην αμερικανική οικονομία.
Από το βήμα του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Fed θα κάνει «δυναμική χρήση των εργαλείων της» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (8,5% τον Ιούλιο).
Παρότι έχουν μεσολαβήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «μια αποτυχία στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερο πόνο», επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Μετά τη σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, οι traders εμφανίζονται βέβαιοι ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία θα φέρει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι αναλυτές ανησυχούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει ακόμη περισσότερη δυναμική (έχει ήδη συρρικνωθεί στο α’ και στο β’ τρίμηνο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας και το εγχώριο ΑΕΠ.
Πάντως, ο Πάουελ επέμεινε ότι η πραγματική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και αρκετοί ακόμη οικονομολόγοι.
«Χαστούκι» στις αγορές
Όπως είναι φυσικό, η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη σκόρπισε κύμα απαισιοδοξίας στις αγορές, με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να διολισθαίνει στο «κόκκινο», καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα υψηλού ρίσκου assets και να θωρακίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης ύφεσης.
Από τα μεγαλύτερα «θύματα» είναι τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 4% και να περιορίζεται στα 20.700 δολάρια. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στο Ethereum, το οποίο κατρακυλάει στο -7,6% και τα 1.577 δολάρια, ενώ το Litecoin χάνει 5,6%.
Στον αντίποδα, το δολάριο «μάζεψε» τις απώλειες της ημέρας και επέστρεψε σε -έστω και οριακά- θετικό έδαφος, διαπραγματευόμενο στο +0,09% και το 108,57 έναντι του κοινού καλαθιού των ξένων νομισμάτων, καθώς το αμερικανικό νόμισμα καθίσταται πιο ελκυστικό από τα υψηλότερα επιτόκια.