Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, αλλά και αυξανόμενες ανησυχίες για οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε μία δημοσκόπηση του Reuters, που υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εντοπίζονται προς την κατεύθυνση μιας υψηλότερης κορύφωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός καταγράφεται ακόμα σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, παρά το γεγονός της επιβράδυνσής του τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας την Fed στη χρηματοδότηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, υπολογίζοντας μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, μετά τις κινήσεις αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters (16-19 Αυγούστου) προέβλεψαν μία αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, με την πρόβλεψη τους να είναι ίδια με αυτή, που είχε καταγραφεί στην τελευταία δημοσκόπηση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 2,75%-3%.

Οι 18 από τους 94 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που πρόκειται να μιλήσει στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι «πιθανόν θα καταστεί σκόπιμη η επιβράδυνση του ρυθμού κάποιων αυξήσεων».

Η συνολική αύξηση κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο, αλλά και το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων, έφεραν πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης, ενώ η δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό μέσης πιθανότητας 45% για την επικράτηση συνθηκών οικονομικής ύφεσης στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, έναντι της εκτίμησης σε ποσοστό πιθανότητας 40% τον Ιούλιο και 50% για οικονομική ύφεση εντός της διετίας.

«Η ύφεση είναι ένα αναγκαίο κακό και ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να είμαστε – όπου οι άνθρωποι δεν χάνουν όλα τα χρήματά τους σε υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Philip Marey, ανώτερο στέλεχος της Rabobank στις ΗΠΑ.

«Δεν χρειάζεται να είναι ισχυρή ύφεση, γιατί συνήθως οι μεγάλες υφέσεις συμβαίνουν σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και αυτή τη στιγμή οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι ισχυροί», πρόσθεσε.

Τριάντα επτά από τους 48 οικονομολόγους είπαν ότι εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι σύντομη και ρηχή. Ο δέκα είπαν ότι θα έχει διάρκεια αλλά θα είναι ρηχή και μόνο ένας υποστήριξε ότι θα έχει και διάρκεια, αλλά θα είναι και ισχυρή.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμενόταν να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed τουλάχιστον μέχρι το 2024 – κατά μέσο όρο 8,0% φέτος και 3,7% το επόμενο έτος.

Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση βλέπει το βασικό επιτόκιο πολιτικής στο 3,25%-3,50% ή υψηλότερα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι προσδοκίες για βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ενίσχυσαν τόσο τις αγορές μετοχών όσο και ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και χαλάρωσαν κάπως τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στη Fed.

«Ο επίμονος πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Ο πληθωρισμός μπορεί να μην πέσει σύμφωνα με το σχέδιο. Σε αυτήν την περίπτωση, τα επιτόκια πολιτικής θα πρέπει να είναι πολύ πιο περιοριστικά, κάπου στο εύρος 4%-5%», δήλωσε ο Sal Guatieri, ανώτερος οικονομολόγος στην BMO Capital Markets.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Ωστόσο, ο επίσημος διαιτητής της ύφεσης των ΗΠΑ, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), εξετάζει κι άλλους παράγοντες για να κηρύξει επίσημα μια ύφεση, συμπεριλαμβανομένων της απασχόλησης και του πραγματικού εισοδήματος.

Οι μισθοί, εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, παραμένουν ισχυροί και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% τον περασμένο μήνα, σε χαμηλό προ της πανδημίας, επομένως η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 1,7% φέτος και 1,0% του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Δράμα: Σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας από κεραυνό – Μαρτυρίες από τους διασώστες των δρομέων