Η τρέχουσα εβδομάδα χτυπάει κόκκινο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, με το βλέμμα των αναλυτών να είναι στραμμένο κατά κύριο λόγο στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Federal Reserve, η οποία ετοιμάζεται για ακόμη ένα βήμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, όμως, εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται και τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως της Microsoft, της Apple, της Alphabet, της Meta Platforms κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως την Παρασκευή περισσότερο από το 1/3 των εισηγμένων στον S&P 500 θα έχουν δημοσιεύσει τα μεγέθη του β’ τριμήνου.

Την Πέμπτη, ενδεικτικά, η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, το καταναλωτικό κλίμα και το κόστος απασχόλησης. Θα μεσολαβήσουν οι τιμές ακινήτων και οι πωλήσεις νέων κατοικιών.

«Νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική εβδομάδα του καλοκαιριού» τονίζει στο CNBC ο Leo Grohowski, επικεφαλής επενδυτής της Bank New York Mellon Wealth Management.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed

Σήμερα Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήμα της νομισματικής πολιτικής. Μέχρι πρότινος οι traders περίμεναν μια αύξησης των 100 μονάδων. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν αναθεωρήσει, αναμένοντας μια άνοδο κατά 75 μονάδες βάσης, όπως ακριβώς συνέβη και τον Ιούνιο (από 1,5% σε 2,25%).

«Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Εάν η Fed συνεχίσει να είναι τόσο σφιχτή για τόσο μεγάλο διάστημα, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την πιθανότητα ύφεσης, η οποία αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 60% μέσα στο επόμενο 12μηνο» επισημαίνει ο Grohowski.

Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας είναι ο πλέον επιθετικός των τελευταίων δεκαετιών. Στην προσεχή συνεδρίαση, οι ιθύνοντες καλούνται να επιλέξουν μέχρι πιο σημείο θα ασκήσουν πίεση στην οικονομία, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η σημασία του ΑΕΠ

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι αρνητικά. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις, η αμερικανική οικονομία θα διατηρηθεί σε ύφεση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, μετά το -1,6% του α’ τριμήνου.

Τα στοιχεία της περιφερειακής Fed στην Ατλάντα καταδεικνύουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,6% και στο β’ τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές του Dow Jones περιμένουν οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

«Υπάρχει 50% πιθανότητα το ΑΕΠ να είναι αρνητικό» επισημαίνει ο Grohowski. Από την πλευρά του, η Diane Swonk, επικεφαλής αναλυτής της KPMG, προβλέπει ότι η οικονομία θα σημειώσει πτώση κατά 1,9%. Ωστόσο, δεν περιμένει μια μόνιμη ύφεση καθώς η ανεργία δεν έχει αυξηθεί ακόμη σημαντικά.

«Δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οδεύουμε προς ύφεση, αλλά δεν είναι ακόμη ύφεση. Η κατανάλωση επιβραδύνθηκε οριακά στο τρέχον τρίμηνο. Το εμπόριο παραμένει μεγάλο πρόβλημα, ενώ τα αποθέματα υποχωρούν αντί να αυξάνονται» επισημαίνει, πιο αναλυτικά.

Εταιρικά αποτελέσματα 

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα τις αγορές, με το 75,5% των εταιρειών του S&P 500 να ανακοινώνει καλύτερα του προβλεπόμενου οικονομικά αποτελέσματα. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο ρυθμός αύξησης των κερδών, λαμβάνοντας υπόψη το προβληματικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Κι αυτό, διότι έως το πρωί της Παρασκευής, τα κέρδη των εισηγμένων στον S&P 500 αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 6,2% (σε ετήσια βάση).

Το καλεντάρι της Wall Street

Τρίτη 

  • ΑποτελέσματαMicrosoft, Alphabet, Coca-Cola, McDonald’s, General Motors3M UPSPulteGroupRaytheon TechnologiesTexas Instruments, ArcherDanielsMidland, Chubb, Chipotle Mexican Grill, Mondelez International, Canadian National Railway, Pentair, LVMH, Paccar, KimberlyClark, Albertsons, General Electric, Ameriprise, Teradyne, Ashland, Boston Properties, FirstEnergy, Visa 
  • Ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve 
  • Τιμές ακινήτων 
  • Πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών 
  • Καταναλωτική εμπιστοσύνη  

Τετάρτη 

  • Αποτελέσματα: Boeing, Meta PlatformsBristolMyers SquibbFord, Etsy, Qualcomm, T-Mobile, Kraft HeinzNorfolk Southern, Netgear, Cheesecake Factory, American Water Works, Ryder System, Genuine Parts, Waste Management, Hilton Worldwide, Boston Scientific, Owens Corning, Sherwin-Williams, Fortune Brands, Lam Research, Flex, Hess, Community Health Systems, Molina Healthcare 
  • Διαρκή αγαθά 
  • Εκκρεμή πωλήσεις κατοικιών 
  • Ανακοίνωση της Federal Reserve 
  • Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Federal Reserve 

Πέμπτη 

  • Αποτελέσματα: Apple, AmazonComcast, Intel, Merck, Pfizer, Honeywell, Mastercard, Northrop Grumman, Southwest Air, HarleyDavidson, Anheuser-Busch InBev, Diageo, Shell, Stanley Black and Decker, Carlyle Group, Southern Co, Lazard, Roku, International Paper, Sirius XM, Hershey, PG&E, ArcelorMittal, Keurig DrPepper, Hertz Global, T.Rowe Price, Valero, Embraer, First Solar, Beazer Homes, Hartford Financial, Celanese, VF Corp, Eastman Chemical, Frontier Group 
  • Αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας 
  • Στοιχεία ΑΕΠ β’ τριμήνου 

Παρασκευή 

  • Αποτελέσματα: AstraZeneca, Weyerhaeuser, Sony, BNP Paribas, Eni, Aon
  • Κόστος απασχόλησης
  • Προσωπικές δαπάνες
  • Καταναλωτικό κλίμα