Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης,  παραχωρώντας συνέντευξή στην ΕΡΤ, μίλησε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα στο ζήτημα των υποκλοπών αλλά και στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή ή όχι του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Πιερρακάκης επέμεινε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει πλέγμα προστασίας όλων των πολιτών από παρακολουθήσεις από εδώ και πέρα, κάτι που πρέπει να είναι αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή».

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα. Πέρα από το να ερευνήσουμε «Τις πταίει;» πράγμα που θα κάνει η εξεταστική επιτροπή, πρέπει να εξετάσουμε και το «τι πρέπει να γίνει;» για να μην επαναληφθεί. Ήδη ένα σημαντικό βήμα είναι η επαναφορά δεύτερης εισαγγελικής υπογραφής για τις παρακολουθήσεις.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα παίξει ρόλο και σε αυτό. Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να προστατευτεί; Πρέπει να επενδύσεις στον άνθρωπο. Χρειάζεται εκπαίδευση και αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογία.

Η ψηφιακή πολιτική είναι βαθιά κοινωνική πολιτική. Νιώθεις ασφαλής όταν μιλάς στο κινητό σου; Βεβαίως. Το συναρτώ όμως με όσα είπα πριν», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Όσον αφορά τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη». Επανέλαβε δε και ο ίδιος πως, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με τη Νέα Δημοκρατία να επιδιώκει την αυτοδυναμία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ψηφιακής Δικυβέρνησης: «Εγώ θα ήθελα να κρατήσουμε το τι “γεννά” αυτή τη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση έχει γεννηθεί από την ανάγκη σταθερότητας της χώρας. Από την ανάγκη να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία πραγματικά θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές κρίσεις, όπως αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια (…) Θα πρέπει η συγκεκριμένη κυβέρνηση να επανεκλεγεί αυτοδύναμα στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσπερνώντας την απλή αναλογική».

Διαβάστε ακόμη: